Hlavní obsah

Labe zasáhlo Ústí v plné síle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Většina rozbouřených toků na území České republiky v pondělí stagnovala nebo dokonce klesala. Výjimku tvořilo Labe, které na středním a dolním toku večer kuklminovalo. Nyní hladina pomalu klesá. Meteorologové upozornili, že nebezpečí povodní bude trvat nejméně do konce týdne. Ve středu má totiž opět začít vydatně pršet.

Článek

V Ústí nad Labem je kvůli zaplavené části Přístavní ulice od půlnoci uzavřen Mariánský most. Hasičům dařilo odčerpávat vodu z nájezdu na Benešův most. Ten teď zůstal jedinou spojnicí pro automobilovou dopravu s částí Střekov.

Ústecký primátor Petr Gandalovič (ODS) zvažoval uzavření centra města pro osobní automobily. Řidiči podle něj ignorovali jeho nedělní výzvu, aby po uzavření Mariánského mostu využili v pondělí při cestě do práce MHD. V dlouhých kolonách, které se vytvořily, pak uvízly i městské autobusy.

Nakonec ale primátor oznámil, že osobní auta z centra prozatím nevykáže, nicméně opět požádal řidiče, aby využívali městskou hromadnou dopravu, pro kterou bude vyčleněn samostatný pruh, stejně jako pro sanitky, hasiče a podobné služby.

Starosti v Mělníku způsobuje soutok Labe s Vltavou v nedalekém Hoříně. Obec tam za pomoci dobrovolníků buduje hráz, která je už je delší než 300 metrů.

Dyje a Jevišovka vytvořily obrovská jezera

V Jihomoravském kraji se povodňová situace začíná uklidňovat. Akutní ohrožení ale stále panuje v oblasti nad nádrží Nové Mlýny na Břeclavsku, kde se řeky Dyje a Jevišovka rozlily ze svých koryt a vytvořily obří jezera. V jejich blízkosti se přitom nacházejí obce Novosedly, Nový Přerov, Jevišovka a Drnholec. Obec Novosedly sice v pondělí ráno pozastavila evakuaci svých obyvatel, ale nadále hrozí, že bude nutné vesnici s 1100 obyvateli zcela vyklidit.

Domů se může vrátit zhruba 2000 obyvatel částí Znojma, které minulý týden ohrožovala rozvodněná Dyje. Hladina řeky ve městě znatelně klesá, i když přes hráz Vranovské přehrady stále přepadá asi 20 centimetrů vody. Podle znojemského starosty Pavla Balíka teď město čeká další fáze povodní - sčítání škod.

Jevišovka zažaluje Povodí Moravy

Obec Jevišovka v povodí Dyje rozhodla, že podá žalobu na Povodí Moravy. Společnost viní z toho, že zčásti může letošní povodeň. Pracovníci Povodí nereagovali na výzvy, aby zachránili násep železniční trati a odpuštěním laguny zpět do Dyje zabránili nejhoršímu.

"Podáme žalobu na Povodí Moravy. Obci vznikly značné škody na pozemcích, jen na pronájmech půdy ztratíme sedm set tisíc korun. Nemuselo se to stát, kdyby postupovali jinak," řekl Právu starosta obce.

 "O žalobě jsem slyšel, ale zatím nevím, jak se k tomu postavíme. V každém případě jestli se k žalobě připojíme, bude rozhodnutí zastupitelstva," řekl starosta Novosedel František Trefilík

Železničáři vyjeli v pondělí odpoledne zmapovat situaci na poškozené trati. Provést celkovou obhlídku se jim nepovedlo. Zastavilo je asi padesát metrů zcela odplavené trati a pod vodou zmizelý násep. Jak dlouho po povodni opět vyjedou vlaky, nelze odhadnout. "Kolik do bude stát? Nevím, máme to nějak vyčíslit pro ministra dopravy. Ale určitě to bude v řádech miliónů korun," řekl Právu jeden ze zaměstnanců drážní společnosti.

Kdy bude obnoven provoz, není jasné. Jen opadnutí vody bude otázkou měsíce až dvou. Dopravce chce alespoň provizorní doplnění náspu, aby unesl lehké motorové vozy. Nákladní doprava na trati bude stát déle.

Poprvé se sešel Ústřední krizový štáb

V pondělí zasedal poprvé Ústřední krizový štáb, který po vyhlášení stavu nouze v sedmi krajích převzal některé krajské kompetence. Podle ministra vnitra Františka Bublana začal štáb shánět vysoušeče a čerpadla a elektrické agregáty pro postižené oblasti. Bude se zabývat také problémy s distribucí pošty a hlavně důchodů. Na jižní Moravě už začala pracovat pojízdná pošta.

Ústřední krizový štáb by měl mít ve středu k dispozici 6000 vysoušečů, které ale mohou být nasazeny až poté, co voda z domů opadne. Meteorologové však ve středu očekávají další intenzivní srážky, které by mohly současný pokles hladin zastavit. V případě opětovného vzestupu hladin je podle štábu k dispozici další zásoba pytlů na stavění ochranných bariér.

V Olomouckém kraji rekordně rychlé tání

Na severu Olomouckého kraje zaznamenali za jediný týden úbytek rekordních 100 miliónů metrů krychlových sněhu. Podle hydrometeorologů je to třetina veškerých sněhových zásob z minulého týdne. Sníh tál až třikrát rychleji, než je obvyklé. Ještě teď sníh na severu kraje obsahuje až 170 miliónů kubíků vody. Odborníci už ale tak rychlé odtávání neočekávají.

Eva Vávrová z Hydrometeorologického ústavu v Ostravě upozornila, že třikrát rychlejší tání sněhu negativně ovlivnilo průběh povodní. "Koryta řek nebyla schopna pojmout tolik vody. Kdyby nepřišlo teplo a do toho srážky, zvládlo by se to," podotkla hydrometeoroložka.

Hladina řeky Moravy v Olomouci klesá. V zaplavených čtvrtích Chomoutov a Černovír se situace pozvolna zlepšuje. Přes ochranný val tam sice prosakuje voda, ale hladina už nestoupá.

Na Hané musejí řidiči kvůli záplavám počítat s mnoha dopravními uzavírkami. Mimo provoz zůstává 25 silničních úseků silnic druhých a třetích tříd v okresech Olomouc, Šumperk a Přerov.

Aktuální povodňová situace
Nejvážnější situace
Ústí nad LabemLabe na dolním toku stále ještě nekulminovalo, ve městě musel být uzavřen Mariánský most. S vypětím sil se daří hasičům čerpat vodu z nájezdu na druhý, Benešův most.
Dolní tok Dyjenejvážnější je situace u čtyř obcí na Břeclavsku: Novosedel, Drnholce, Nového Přerova a Jevišovky. Ohrožuje je voda z jezer vytvořenými řekami Dyje a Jevišovka.
Hladina teprve kulminuje, ale bez většího nebezpečí
Labe ve středních Čecháchřeka v Mělníku začíná pozvolna kulminovat, neměla by už ale ohrozit výrazně větší území, než dosud.
Velká voda opadává
Povodí Vltavyhladiny setrvávaly nebo klesaly na celém povodí Vltavy, včetně Lužnice a Sázavy. V Praze Vltava nepřekročila průtok 1500 metrů krychlových za sekundu.
Olomoucký a Jihomoravský krajklesá hladina Dyje ve Znojmě, kde skončila evakuace. Zlepšila se situace na řece Jihlavě v Ivančicích na Brněnsku, voda začíná pomalu opadávat i v Olomouci.
Pardubický a Královéhradecký krajhladiny řek již nestoupají. Během noci začalo klesat i Labe v Přelouči na Pardubicku. Třetí stupeň povodňové aktivity platil už jen na několika místech.
Zdroj: ČTK

Lužnice i Nežárka dál klesají

V poklesu pokračují hladiny Lužnice a Nežárky, které minulý týden zaplavily stovky domů na jihu Čech. Podle dispečera Povodí Vltavy Petra Hovorky přes den hladiny mírně zvedá tající sníh, zatímco v noci řeky zase poklesnou. Voda v Lužnici ale opadá velice pomalu a potrvá ještě týden, než ustoupí z domů.

"Meteorologická předpověď pro Jihočeský kraj je na nadcházející dny poměrně příznivá, většina řek mírně klesá," řekla mluvčí krajského úřadu Maria Ptáčková. O šest centimetrů už také klesla hladina Rožmberku. Ve Staňkovském rybníce je ale 113 centimetrů vody nad běžným stavem. "Rybáři proto prokopali hráz do sousedního rybníka Špačkov," dodala Ptáčková.

Vltavská kaskáda má ještě rezervy

Jednotlivé přehrady na vltavské kaskádě stále ještě mají prostor pro zachycení další vody. Orlická přehrada, která je největším vodním dílem vltavské kaskády, už začala odpouštět víc vody, než do ní přiteče a její hladina tak začne zvolna klesat. Řekl to dispečer Povodí Vltavy Karel Březina.

Aktuální hydrologická předpověď je podle Povodí Vltavy optimistická. Podle Březiny se během několika dnů se podaří uvolnit i prostory vyhrazené pro vodu z povodňových vln. Na většině přehrad kaskády je nyní kolem metru volného zásobního prostoru; vzhledem k ploše nádrží je toto množství podle odborníků veliké.

"Od začátku této povodňové situace, která ještě neskončila, jsme plnili zásobní prostor, nyní jsme na jeho horní kótě a začali jsme doplňovat retenční prostor," vysvětlil Březina situaci na Orlíku.

Praha zachovává pohotovost

V Praze nadále platí druhý stupeň povodňové aktivity, průtok vody hlavním městem však postupně klesá. Situaci v Praze ovlivňuje zejména množství vody vypouštěné z přehrady Orlík. Už v těchto chvílích do orlické nádrže přitéká méně vody, než přehrada upouští, takže se v ní uvolňuje další prostor pro zachycení případnou další vodu, kdyby se změnilo počasí a přineslo větší deště.

Pokud se situace výrazně nezhorší, plánuje magistrát odstranit mobilní protipovodňové zábrany z pražských nábřeží do konce týdne.

Na Zbraslavi zůstává podle starosty Petra Valenty stále evakuováno zhruba 90 lidí. V Praze 6 je od rána částečně průjezdný podjezd pod železnicí v Podbabské ulici. Roztocká ulice je stále uzavřena.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Jevišovky dorazila povodňová vlna

Kolem sobotní osmnácté hodiny dorazila k Jevišovce na Břeclavsku voda z jezera, které se dalo ráno do pohybu u Hevlína. Voda začala nastupovat a starosta...

Výběr článků

Načítám