Hlavní obsah

Rath chce dialog s rebelujícími lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) hodlá otupit hroty sporů se zdravotníky, kteří se chystají demonstrovat proti politice ministerstva zdravotnictví na pražském Staroměstském náměstí. Rath vyzval jeho odpůrce k diskusi o zdravotnických zákonech ještě před plánovanou stávkou.

Článek

"Vzhledem k tomu, že nic jiného není nyní schvalováno, tak potřebuji vědět, co konkrétně Vám vadí tak, že poženete lidi na náměstí," naspal vzbouřeným zdravotníkům Rath.

Dodal, že pokud je cílem lékařů "podpora ODS, šíření chaosu, nespokojenosti" a zapojení se do předvolebního boje, pak mají právo demonstrovat. Doporučil jim, aby pak zvážili přeměnu svých lékařských sdružení a komory na politické strany.

Podle tiskového oddělení ministerstva zaslal Rath dopis prezidentu stomatologické komory Jiřímu Pekárkovi a předsedům sdružení praktiků Václavu Šmatlákovi, sdružení dětských lékařů Pavlu Neugebauerovi, sdružení ambulantních specialistů Pavlu Tautermannovi a sdružení soukromých gynekologů Vladimíru Dvořákovi. List obdrží i výkonný místopředseda sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Lékaři chtějí zlepšení odborné diskuse

Lékaři již dříve uvedli, že dosavadní jednání s ministrem k ničemu nevedla. Rath řekl, že nemají objektivní důvod k protestům a stojí za nimi ODS. 

Soukromí lékaři, zubaři, lékárníci a představitelé asociace menších nemocnic svolali demonstraci do centra Prahy. Požadují přijetí nové vyhlášky o úhradách péče či alespoň její novelu a zastavení přípravy chystaných zákonů.

Kritizují také to, že zásadní změny se do norem dostávají až při projednávání v parlamentu bez posouzení odborníky. Prezident České stomatologické komory Pekárek nazval tento postup legislativním pučem. Podle lékařů vedou normy k zestátňování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám