Hlavní obsah

Ústavní soud nutí ministerstvo rychle rozhodnout o penězích za mandáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ústavní soud (ÚS) rozhodl, že ministerstvo financí (MF) by dále nemělo protahovat verdikt, zda vyplatit státní příspěvek Evropským demokratům (ED) či nikoli. Strana bývalého pražského primátora Jana Kasla od státu požaduje vyplacení příspěvku za 15 pražských zastupitelů již více než tři roky.

Článek

Ústavní soud ve svém středečním nálezu kritizoval MF za to, že dosud nerozhodlo, přesto že jej k tomu již v červnu vyzval Městský soud v Praze. ÚS se však nezabýval otázkou, zda má MF částku ED vyplatit, to případně přísluší jiným soudům.

"S ohledem na blížící se termín parlamentních voleb tak může v důsledku průtahů stěžovatelce vzniknout postupem ministerstva neodstranitelná újma," řekl soudce zpravodaj Jiří Nykodým. Dlužná částka podle ED dosahuje 12 miliónů korun, plus úroky z prodlení.

Malé strany si dlouhodobě stěžují, že je stát znevýhodňuje v politickém boji s parlamentními a finančně dobře zajištěnými subjekty. Podle neparlamentních stran je tak narušována Ústava, která deklaruje rovnou soutěž politických stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám