Hlavní obsah

ČSSD odkládá majetková přiznání

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soc. dem. má připravenou taktiku, jak se elegantně vypořádat s komunistickým návrhem zákona o majetkových přiznáních. Jeho schvalování chtějí oddalovat tak, aby do voleb nebyl schválen a klub tak nebyl vystaven závěrečnému hlasování, při němž by se mohl rozdělit.

Článek

S tím, že zákon nebude v tomto volebním období schválen, jsou podle kuloárových informací smířeni i komunisté. Těm údajně postačí, že se předloha alespoň dostane do hry a bude se o ní diskutovat.

Šéf komunistů Vojtěch Filip Právu řekl, že jeho strana bude trvat na tom, aby bylo první čtení návrhu zařazeno na lednovou schůzi Sněmovny, avšak šance na schválení nechce hodnotit. "To se uvidí až po prvním čtení," poznamenal.

Proti formě přiznání navržené KSČM jsou kromě části ČSSD i vládní lidovci, US-DEU a opoziční ODS. Zákon tak nemá šanci projít.

Hranice 10 miliónů se ČSSD nelíbí

Filip připustil, že komunisté jsou ochotni diskutovat o změnách návrhu. Ten počítá s tím, že by občané museli pravidelně přiznávat svůj majetek od chvíle, kdy by jeho hodnota přesáhla deset miliónů korun.

"Proti principu majetkových přiznání nic nemáme, ale úprava navržená KSČM není tím pravým ořechovým," tvrdí šéf klubu soc. dem. Michal Kraus.

Podle něj by mělo být smyslem zákona přispívat k odstraňování závažné hospodářské kriminality, a nikoli šikanovat lidi, kteří si v průběhu let pořídil majetek, jenž odpovídá jejich příjmům. Kraus je přesvědčen, že na limit deseti miliónů by se mohla dostat značná část občanů, zejména těch, kteří vlastní rodinné domy.

Majetkovým přiznáním v podobě navržené komunisty není příliš nakloněn ani premiér Jiří Paroubek. Naproti tomu bývalý šéf soc. dem. a premiér Miloš Zeman své straně vyčítá, že majetková přiznání sama nepředložila a dopustila, aby se jich chopili komunisté.

Soc. dem. však již v průběhu loňského roku vyměnila s lidovci podporu majetkových přiznání za schválení registračních pokladen. Podle lidovců by proto souhlas ČSSD s přiznáními znamenal porušení dohody.

Anketa

Souhlasíte se zavedením majetkových přiznání?
ano
60,9 %
ne
39,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 686 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám