Hlavní obsah

Rath kritizoval hejmany, prezident zas Ratha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) se opět pustil do hejtmanů, z nichž kromě jihomoravského šéfa Stanislava Juránka (KDU-ČSL) jsou všichni občanskými demokraty. Podle Ratha hejtmani odmítli ministrovu výzvu k jednání, kterou prý v minulém týdnu učinil. Ratha odpoledne kritizoval prezident Klaus, že se stará jen o lékaře a ne o pacienty .

Článek

Model, který ve zdravotnictví prosazuje ministr David Rath, není podle prezidenta Václava Klause v souladu se zájmy pacientů. Klaus to uvedl v pořadu Radioforum stanice Český rozhlas - Radiožurnál  s tím, že jde o model založený pouze na zájmech lékařů.

 "Je to model absolutně, principiálně špatný, protože je to model, který je založený na jednom jediném zájmu, a to je zájem 'rathů' neboli lékařů, zatímco účastníkem toho procesu zdravotnictví je samozřejmě víc subjektů. Je tam též pacient. A to, co pan Rath dělá, to je antipacientovský postoj, antipacientovský model," prohlásil Klaus.

Rath útočil na hejtmany

"Hejtmany ani tak nezajímá osud jejich zdravotnictví, jako je spíše zajímají nějaké politické hrátky, a to si myslím, že je špatně," řekl Rath. Tvrdil, že schůzku odmítlo asi sedm hejtmanů.

Nejvíce Rath kritizoval přístup šéfů krajských úřadů ve Zlínském a Moravskoslezském kraji, kde podle něj hrozí vážná krize poskytování lékařské péče.

Některé nemocnice již měly být akciovými společnostmi

Problémové jsou podle Ratha hlavně nemocnice ve Zlínském a Moravskoslezském kraji, kde se připravuje převod nemocnic na obchodní společnosti, ale nemají současně vyřešeny vztahy s VZP.

"Hejtmani byli včas upozorněni, že ta jejich praxe, kterou chystají, je v rozporu s platným zákonem. Pojišťovna nemůže hradit péči bez toho, aniž by předtím bylo výběrové řízení. Může jim hradit jenom péči neodkladnou," řekl ministr.

"I proto jsme jim ten minulý týden psali dopis, kde jsme je upozornili, že nové smluvní vztahy lze navazovat jen po předchozím výběrovém řízení. Neučinili tak a já nechápu proč," řekl Rath.

Zastupitelé Moravskoslezského kraje koncem loňského roku rozhodli, že převod devíti nemocnic na akciové společnosti se minimálně o půl roku odloží. Původně měly nemocnice jako akciové společnosti začít fungovat už od 1. ledna 2006. Zastupitelé ale převod odložili na 1. červenec.

"Pokud bychom na původním termínu trvali, nemocnice by poskytovaly péči mimo systém zdravotního pojištění. Pak by hrozilo riziko, že by si pacienti museli hradit léčebné náklady sami. To jsme nechtěli dopustit," vysvětlil koncem roku náměstek hejtmana Jiří Veverka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám