Hlavní obsah

Senátor stojí o milión korun víc než poslanec

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stojí daňového poplatníka více poslanci, nebo senátoři? O to se každý rok při bitvě o peníze ze státního rozpočtu přetahují členové obou parlamentních komor. Sněmovna je větší - má dvě stovky členů, zatímco Senát jen 81. Ale v nákladech na hlavu je to opačně. Celkové průměrné výdaje ze státní kasy na jednoho poslance mají příští rok činit 5,14 miliónu korun, jednoho senátora skoro o milión více.

Článek

Podle návrhu státního rozpočtu na příští rok přijdou například zahraniční cesty na jednoho senátora daňové poplatníky na 235 tisíc korun, v případě poslanců je to o 22 tisíc korun méně.

"Na těchto číslech se nejlépe ukazuje, že Senát si zvykl žít nad poměry a že se nenaučil hospodařit s penězi daňových poplatníků tak účelně, jako Sněmovna," tvrdí šéf sněmovního rozpočtového výboru Michal Kraus (ČSSD).

Senátorům sice přiznal, že jejich rozpočet nijak dramaticky neroste a že také dodržují úsporná nařízení vlády, nicméně by podle něj bylo vhodné se nad rozdílnými náklady zamyslet.

Sobotka: nejsme nijak rozmařilí

"Neviděl bych náklady na činnost Senátu tak, jako že si žijeme nad poměry a už vůbec si nemyslím, že by naše požadavky nějak dramaticky vzrostly," řekl Právu šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Připustil však, že některé položky mohou být větší v souvislosti se vstupem Česka do Evropské unie.

Právě zahraniční cesty senátorů byly v minulosti terčem kritiky poslanců, kteří horní komoru často označovali za exkluzívní klub cestovatelů. Proto se již dříve zástupci obou komor dohodli, že budou cesty vzájemně konzultovat. "Pokud si pamatuji, tak jsem nezaznamenal cesty, kde by se naše delegace nějak zkřížily," poznamenal Sobotka.

Jenže čísla z návrhu státního rozpočtu nehovoří jen o vyšších nákladech na cestování, ale třeba i na konzultační, poradenské a právní služby. Zatímco v případě jednoho poslance by to mělo být příští rok zhruba 5000 korun, v případě jednoho senátora by mělo jít téměř o jedenáctinásobek.

Plánované výdaje na jednoho poslance a senátora na příští rok (v Kč)
.senátorposlanec
zahraniční cesty235 370212 600
náklady na telefony85 20090 000
konzultační, poradenské a právní služby55 5564680
nákup darů16 050417
neinvestiční výdaje celkem6 052 3005 139 800

"Myslím, že bychom se do budoucna více měli věnovat právě racionalitě výdajů mezi Sněmovnou a Senátem," soudí Kraus. Sobotka se ale brání: "Náklady obou komor se podle mě nedají porovnávat jen prostým podílem 200 poslanců a 81 senátory, tedy rozpočítávat na hlavu."

Podle něj například legislativu musejí obě komory zajišťovat prakticky stejnou, bez ohledu na počet zákonodárců. Obdobné to je třeba v nákladech na nákup darů pro zahraniční hosty. Představitelé obou komor obvykle přijímají stejný počet návštěv a i dary jsou srovnatelné. Pokud se ovšem jejich hodnota rozpočítá na 200 poslanců a 81 senátorů, rozdíl je zřejmý, avšak nikoli relevantní. "Některé položky, jako jsou konzultační či poradenské služby, ale nedokážu komentovat, protože jdou mimo mne," řekl šéf Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám