Hlavní obsah

Rath ministrem, s Klausem si však nepřipil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus jmenoval v pátek Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Vyhověl návrhu premiéra Jiřího Paroubka, a ukončil tak dva týdny trvající spor. Klaus považoval souběh působení Ratha na ministerstvu a vedení České lékařské komory (ČLK) za střet zájmů. Rath ustoupil a funkce šéfa ČLK se ve středu vzdal.

Článek

Klaus dvakrát odmítl vyhovět Paroubkovu návrhu na Rathovo jmenování ministrem kvůli obavám ze střetu zájmů.

Rath se poté nechal slyšet, že Klausovo jednání je "chování vrtošivého staříka" a dodal, že prezident vystupuje spíše jako monarcha. Za Ratha se postavil premiér, jenž chtěl spor předložit Ústavnímu soudu. Tomu se Klaus nebránil. Prezidentovi dávala za pravdu i většina právníků.

Napětí mezi Klausem a Rathem bylo zjevné i při jmenování

Vztahy prezidenta a ministra zdravotnictví však neurovnal ani páteční slavnostní akt na Pražském hradě. Jmenování se omezilo na formální slib a podpis nového ministra, Klaus veřejně Rathovi nepopřál, nekonal se ani tradiční přípitek.

Klaus Rathovi předal pověřovací listiny, poté si s ním podal ruku, stejně jako s vedle stojícím Paroubkem, prohodil s oběma pár slov a vzápětí z reprezentačních prostorů Hradu odešel.

"Pokud prezident usoudí, že má jmenovanému co říci, pak rozhodně promluví. Pokud má dojem, že jmenovacím aktem bylo řečeno vše, nic dalšího nepronáší," řekl poté novinářům Klausův mluvčí Petr Hájek.

K dusné atmosféře na Hradě se nechtěl příliš vyjadřovat ani premiér. "Možná lepší než dostat kyselé šampaňské, i když je to trošku kyselé, ale já bych to nechtěl přehnaně komentovat. Myslím, že to bylo jen náhodné," řekl posléze novinářům Paroubek.

Také Rath se snažil odlehčit napětí mezi vládou a prezidentem. Tvrdil, že Klaus zřejmě začal právě u něj s úspornými balíčky na Hradě. "Já to naprosto akceptuji, já chci také šetřit v resortu," řekl Rath. To, že se jemnování obešlo bez proslovů, je podle Ratha zřejmě tím, že prezident ví o jeho prostořekosti. "Tak jsme si asi oba uložili bobříka mlčení," konstatoval.

Rath bude rovnocenným členem vlády

Rath jmenováním ministrem získá rovnoprávné postavení v Paroubkově kabinetu. Dosud se dvakrát jednání vlády zúčastnil, avšak jako náměstek resortu nemohl hlasovat. Ratha také čeká obhajování zdravotnických zákonů ve Sněmovně, po odvolání Emmerové tuto roli suploval ministr práce Zdeněk Škromach, jenž byl za zdravotnictví provizorně odpovědný.

Premiér v týdnu nevyloučil, že by se nový ministr mohl objevit na kandidátce sociální demokracie. Rath zatím jen konstatoval, že už se nemusí chovat tak apoliticky, jako když šéfoval stavovské organizaci lékařů. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte se jmenováním Davida Ratha ministrem zdravotnictví?
ano
23,1 %
ne
76,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6267 čtenářů.

Reklama

Související články

Klaus odmítl jmenovat Ratha ministrem

Prezident republiky Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne odmítl jmenovat Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Toho navrhnul premiér Jiří Paroubek (ČSSD)....

Rath: Klaus mě bytostně nesnáší

Spor o nového ministra zdravotnictví se dramatizuje. Prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath, poté co ho ve čtvrtek odpoledne prezident republiky...

Klaus nebude s Paroubkem jednat o Rathovi

Prezident Václav Klaus se v pondělí nesejde s předsedou vlády Jiřím Paroubkem (ČSSD) a prvním náměstkem ministra zdravotnictví Davidem Rathem. Rádiu Frekvence...

Výběr článků

Načítám