Hlavní obsah

Šéf Senátu Sobotka podporuje lékárníky a zubaře proti Rathovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Senátu Přemysl Sobotka podpořil ve čtvrtek svým podpisem prohlášení prezidentů lékárnické a stomatologické komory, ve kterém se vyjadřují k současné situaci kolem jmenování Davida Ratha ministrem zdravotnictví.

Článek

Sobotka, který je sám původním povoláním lékař, je nespokojený s posledními výroky náměstka ministerstva zdravotnictví Ratha. Podpořil tedy středeční stanovisko šéfů lékárnické a stomatologické komory. 

"Úkolem ze zákona zřízených komor je především dbát na odbornost výkonu profese, chránit profesní etiku, demokratické principy samosprávy a jejich apolitičnost. To vše postrádáme v posledních krocích prezidenta a vedení České lékařské komory," mínili za lékarníky Lubomír Chudoba a za dentisty Jiří Pekárek.

"S prohlášením se plně ztotožňuji a oběma pánům prezidentům jsem sdělil, že k němu připojuji svůj podpis. Jedině masivním odporem k takovým praktikám lze pana Ratha donutit, aby se buď vzdal své role na ministerstvu zdravotnictví nebo aby opustil křeslo prezidenta České lékařské komory," sdělil Novinkám Přemysl Sobotka.

Sobotka: Rath by se měl vzdát prezidenství ČLK

Sobotka kritizuje rozhodnutí představenstva České lékařské komory (ČLK), které minulý pátek upravilo vnitřní předpisy komory tak, aby Rath mohl dočasně pozastavit výkon prezidenství ČLK do dobu, kdy bude státním úředníkem.

"Pokud se potvrdí, že předsednictvo svévolně změnilo protiprávně stanovy, tak si dovolím vyzvat všechny lékaře aby chránili demokratické principy jejich profesní organizace a svolali mimořádný sjezd a předsednictvo odvolali," řekl Sobotka.

Anketa

Měl by se David Rath vzdát prezidentství ČLK?
ano
89,4 %
ne
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 425 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath připustil, že odejde z čela ČLK

Náměstek ministerstva zdravotnictví David Rath, jenž čelí kritice prezidenta Václava Klause kvůli možnému střetu zájmů, poprvé připustil odchod...

Výběr článků

Načítám