Hlavní obsah

Koalice se opět neshodla na zákoníku práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový zákoník práce z dílny ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha provází jeden krach za druhým. V úterý ráno se na jeho podobě opět nebyli schopni domluvit lídři koaličních stran. Proti navržené podobě přitom protestují opoziční ODS a zaměstnavatelé. O normě, která se bezprostředně dotýká miliónů lidí, má vláda jednat už ve středu.

Článek

Při projednávání novely v koalici panují zásadní rozpory. Shodu se pokusí najít lídři stran ještě jednou odpoledne v parlamentu, optimističtí ale nejsou. "Pokud budou kolegové z koalice trvat na svých požadavcích, tak dohoda nebude," řekl v úterý předseda ČSSD Stanislav Gross.

"My jsme se dohodli, že se odpoledne pokusíme dohodu najít, nicméně pro nás jsou naprosto zásadní dvě věci - možná kolize s ústavou, na níž poukazuje legislativní rada (vlády), a rovnost zaměstnanců před zákonem," řekl předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. "Nemůžeme souhlasit s tím, aby v jiném režimu byl zaměstnanci odborově organizovaní a v jiném odborově neorganizovaní," dodal.

Gross zase uvedl, že pro zaměstnance by mělo fatální důsledky možnost dávání výpovědi bez udání důvodu. "My jsme udělali kompromisů už hodně, ale dál už jít nemůžeme. Na případnou dohodu je čas ještě dnes a zítra dopoledne," řekl předseda ČSSD.

Proti současné podobě zákoníku mají výhrady hlavně zaměstnavatelé, podle kterých není nový zákoník liberální a je nesrozumitelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám