Hlavní obsah

Husák prezidentem jmenován nebyl, ale dostal pověření

Právo, Novinky, ČTK, nig, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladislav Husák, kterého si ministr vnitra František Bublan vybral jako nového policejního prezidenta, vládou ve středu jmenován nebyl. Od kabinetu ale dostal pověření k vedení policejního prezidia. Jeho jmenování zkomplikovali ministři menších koaličních stran, kteří k jeho sobě měli výhrady. O rozhodnutí vlády informovala její mluvčí Lucie Orgoníková.

Článek

Husák, jenž měl ve funkci nahradit Jiřího Koláře, který odešel po útěku podnikatele Radovana Krejčíře, měl podporu kromě Bublana i premiéra Jiřího Paroubka.

Návrh na jmenování nového policejního prezidenta má ministr vnitra předložit vládě do 30. září. Husák dopadl stejně jako Ivan Přikryl, který rovněž nebyl jmenován šéfem úřadu vlády, ale k jeho vedení dostal od kabinetu pověření [celá zpráva]

Bublan se chystá Husáka prosazovat i v budoucnu a navrhne ho znovu. Premiér Husákův osud spojuje s kauzou policejního zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek. "Myslíme si, že bude dobré čekat také na to, co bude vyplývat z jednání parlamentu. Jsme přesvědčeni, že Husák nenese přímou odpovědnost za zásah v Mlýnci, takže celá věc není jeho přímou odpovědností," uvedl Paroubek.

Dosavadní náměstek policejního prezidia pro uniformovanou policii Husák je spojován s advokátem Tomášem Sokolem, který hájí například podnikatele Radovana Krejčíře. Před dvěma roky se Husák podle médií snažil zatajit autonehodu svého řidiče. Objevily se také zprávy o tom, že Husák působil v pohotovostním pluku SNB, který se před listopadem 1989 mimo jiné podílel na potlačování protikomunistických demonstrací. Ministr Bublan vysvětlil, že k pluku nastupovali před rokem 1989 všichni policisté.

CzechTek Husákovi nepomohl

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v souvislosti se zásahem policie na technoparty CzechTek označil návrh jmenovat Husáka za "výjimečně nešťastný a hloupý". Vzápětí se však Husáka jako "nejlepšího kandidáta" jednoznačně zastal premiér Jiří Paroubek z ČSSD.

Soc. dem. má ve vládě dvakrát víc členů než lidovci a US-DEU dohromady. Na otázku Práva, zda ČSSD početní převahy využije, Paroubek ještě před nočním zasedáním kabinetu odpověděl: "Myslím, že ano. Neznám jediný důvod, proč by policejní prezident nemohl být schválen."

Kalousek pro Právo argumentoval slovy: "Pokud by o jeho jmenování vláda nyní rozhodla, pak jí nerozumím. Vláda totiž požádala Sněmovnu o odložení diskuse o CzechTeku až na zářijovou schůzi, protože ještě nemá dost relevantních informací o technoparty. Což je žádost logická a my jsme ji také podpořili. O den později ale vláda vidí, že člověk, který za zákrok odpovídal, je ten ideální policejní prezident. Je to hloupý, nešťastný a nekompetentní návrh, s nímž zásadně nesouhlasím."

K dotazu, jak hodnotí tuto reakci šéfa lidovců, Paroubek řekl, že to je tradiční postup lidovců: "Oni jsou vládní strana, a přitom jsou už stranou opoziční."

Unie je pro odklad

Jen o něco mírněji než Kalousek se vyslovil šéf US-DEU a ministr spravedlnosti Pavel Němec. "Máme řadu otázek, Pokud ministr vnitra přišel s argumentací, že ještě dal ověřit události kolem CzechTeku, tak si myslíme, že bychom si měli dát čas. Tak je možná na místě rozhodnutí posunout," řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kolář končí ve funkci policejního prezidenta

Jiří Kolář v pondělí končí ve funkci policejního prezidenta. Zastával ji do své červnové rezignace téměř sedm let a stal se tak zatím nejdéle sloužícím...

Výběr článků

Načítám