Hlavní obsah

Vyšší mzdy lékařů by stály navíc 24 miliard korun

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Požadavky České lékařské komory na zvýšení ceny práce lékařů a lékařské platy by stály navíc 24 miliard korun. Sdělila to ve čtvrtek Jiřina Musílková, ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Článek

"Problémy by měli pacienti, protože některá zdravotnická zařízení by začala krachovat. Platili bychom jim s velkým zpožděním," řekla. Dodala, že souhlasí s tím, aby lékaři měli vyšší mzdy, ale musí se vycházet z ekonomické reality. "Pokud ministryně zdravotnictví Milada Emmerová vyslyší hlasy Lékařské komory, obrovsky to zadluží celý systém zdravotního pojištění.

Nyní mají lékaři v průměru 35 000 Kč hrubého měsíčně, ale požadavek komory je na 85 000 korun měsíčně. Na to prostě nejsou peníze," řekla Musílková.

Zdravotní pojišťovny již v pondělí s ministryní jednaly a ta prohlásila, že dá na jejich argumenty.

Lékaři nejsou spokojeni

"I já si myslím, že lékaři a zdravotní sestry si zaslouží větší platy, ale nejdříve musíme stabilizovat systém zdravotního pojištění a pak můžeme platy zvýšit. Je 19 stabilizačních opatření. Když je vláda koncem května schválí, mohou do konce roku přinést efekt zhruba osmi miliard korun. Až bude systém stabilizovaný, pak můžeme lékařům přidat," prohlásila ministryně. O stabilizačních opatřeních bude jednat příští týden s premiérem Jiřím Paroubkem.

Česká lékařská komora na pondělí svolala krizové jednání lékařských organizací. Chce se s nimi poradit na jednotném postupu proti ministryni. "Jsme znepokojeni změnou stanoviska ministryně. Slíbila zvýšení platů. Neefektivní hospodaření VZP chce řešit na úkor pacientů," uvedl prezident Lékařské komory David Rath.

Do boje s ministerstvem i zdravotními pojišťovnami vstoupil i Lékařský odborový klub. Ve svém prohlášení jeho předseda Milan Kubek uvádí, že "návrh ministerstva (nezvýšit ceny práce lékařů) způsobí závažné ekonomické problémy všem zdravotnickým zařízením, a je proto nepřijatelný". To rozhodně odmítají zdravotní pojišťovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám