Hlavní obsah

ČSSD s lidskou tváří

Novinky, Jan Keller

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na závěr svého jednání schválili delegáti sjezdu ČSSD rezoluci, v níž tato vládní strana jednoznačně vyjadřuje nesouhlas s válkou proti Iráku vedenou v rozporu s mezinárodním právem. Především zásluhou Richarda Falbra, Jana Kavana a Vladimíra Laštůvky tak ve straně zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí.

Článek

Nejen exprezident Václav Havel může mít zajisté opravdovou radost. V rezoluci se po pravdě konstatuje, že válčící státy ignorují vůli OSN, zabránily inspektorům dokončit jejich práci a svévolně tak znemožnily politické řešení krize. Premiér Špidla, jenž se hlasování zdržel, si pospíšil s prohlášením, jež ukazuje, že na zásadovém postoji vlády, která si tyto evidentní pravdy nepřipouští, se nic nemění. Mezitím již téměř deset tisíc občanů připojilo svůj podpis pod petici protestující proti válce a proti naší neslavné účasti/neúčasti v ní. Jako spoluautor petice jsem obdržel od premiéra dopis, z něhož vyplývá, že Vladimír Špidla není informován o zákulisí války ani o špinavých manipulacích, jež ji po celou dobu doprovázejí.

Naivita, která z jeho dopisu čiší, je naprosto odzbrojující, pokud je upřímná. Nevím, jaké má premiér poradce, každému daňovému poplatníkovi by však mělo být líto, že jsou placeni i z jeho daní. Nikdo z poradců zřejmě neseznámil pana premiéra s fakty a dokumenty dostupnými nejnověji v knize bývalého šéfa mise OSN v Bagdádu Hanse von Sponecka, která nese název "Irák - kronika chtěné války". Nikdo ho neseznámil ani s otřesnými skutečnostmi publikovanými v knize Joachima Guilliarda a dalších autorů s názvem "Irák - obležená země".

Bývalý ministr zahraničí Robin Cook vyzval Tonyho Blaira, aby stáhl britské vojáky ze země, neboť jsou ohroženi v důsledku neschopnosti amerických plánovačů, kteří počítali s tím, že napadení budou s útočníkem přátelsky kooperovat. Není té naivity mocných na jednu začínající vleklou válku snad až příliš?

Během tří dnů zasedání sjezdu ČSSD spojenci vybombardovali řadu civilních cílů. Mezi nimi tržiště, kde zanechali padesát mrtvých, telekomunikační ústřednu a televizi v Bagdádu, poslední velký sklad obilí v hladovějící Basře. Bylo by podlé podezírat premiéra, že o něčem z toho byl informován. Jistě by v tom případě jako jeden z prvých zvedl ruku pro petici odsuzující válku.

Potvrzuje se, že řada předních amerických firem si rozdělila zakázky na poválečnou obnovu Iráku dávno před tím, než se začala hrát fraška o významu inspektorů OSN a o vlivu jejich pátrání na předejití konfliktu. Po celou dobu, co byl Irák obviňován z nedostatečné spolupráce, měly již přední americké firmy přesně vykolíkován svůj poválečný klondike. Pokud by Irák nějakou nešťastnou náhodou spolupracoval s inspektory stoprocentně, přišly by o velice lukrativní zakázky.

Premiér Špidla naštěstí nic z toho neví a je to dobře. Umožňuje mu to tvářit se mile, chápavě a státnicky a neochvějně prosazovat proti podlému a zákeřnému nepříteli naše nejvyšší euroamerické hodnoty.

(Autor je sociolog)

Reklama

Výběr článků

Načítám