Hlavní obsah

Ministerstvo: Do krajů už odešla miliarda na dofinancování sociálních služeb

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kraje již obdržely, případně do pondělí dostanou, na účty miliardu korun, kterou jim vláda poslala na dofinancování sociálních služeb. V pátek to oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

„Jsem ráda, že se to povedlo a kraje potřebné peníze mají,“ uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD) s tím, že kraje peníze dostaly o téměř měsíc dříve, než se předpokládalo.

O přerozdělení financí si kraje rozhodnou podle vlastních priorit, přičemž některé regiony již avizovaly, že svolají mimořádná jednání zastupitelstev již během prázdnin.

„Kraje letos požadovaly miliardu ze státního rozpočtu na pokrytí navýšení mezd, platů a zvláštních příplatků za směnnost. Dalších 900 milionů pak chtěly na dofinancování individuálních projektů,” připomněl resort, podle něhož je pro tyto projekty vyčleněno 1,5 miliardy z Operačního programu zaměstnanost.

Miliardu na dofinancování sociálních služeb schválila vláda v polovině června. Ministryně Maláčová s šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou se po dlouhých debatách dohodly, že kraje mají dostat na platy půl miliardy z vládní rozpočtové rezervy a půl miliardy z nespotřebovaných nároků úřadu Maláčové. Ten poskytne ještě 447 milionů korun na vybrané sociální služby.

Před kolapsem sociálních služeb varovala vládu opozice, která v květnu ve Sněmovně prosadila návrh, v němž oba resorty vyzvala, aby potřebné peníze zajistila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám