Hlavní obsah

Po bordelářích v Krkonoších zůstávají tuny odpadků. Co přinesete, si odneste, vyzývá správa

Novinky, Klára Beranová
Praha

Každý rok sesbírají správci Krkonošského národního parku po obyvatelích a návštěvnících hor kolem tří tun odpadků. Pomoci změnit to má informační kampaň, v jejímž rámci budou lektoři a dobrovolníci návštěvníky aktivně upozorňovat na to, že co do hor přinesou, by si měli také odnést.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Poštovna na Sněžce (ilustrační foto)

Článek

Informační kampaň Krkonošského národního parku má název Není zvěř jako zvěř.

„V nadcházejícím víkendu umístíme na nejdůležitějších křižovatkách stánky s lektory a dobrovolníky, kteří se pokusí každého návštěvníka zastavit s tím, aby deklarovali Krakonošovi slib a odnesli si odpadky, které do hor také přinesli,” upřesnil tiskový mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Na návštěvníky budou také apelovat, aby odnesli i odpadky, které tam před nimi někdo zanechal. „Doufám, že akce bude mít dopad na více než tisíc návštěvníků,“ dodal Drahný.

Podepsat Krakonošův slib bude možné například na rozcestí před Mumlavskými vodopády, na křižovatce u Vrbatovy boudy nebo na Medvědínu u horní stanice lanovky.

Úklid dvakrát ročně

V loňském roce navštívilo Krkonošský národní park a jeho ochranné pásmo téměř 3,8 milionu lidí. Správa parku uklízí spolu s dobrovolníky hory dvakrát do roka, přičemž nasbírá kolem tří tun odpadků. „Důležité je lidem připomenout, že není normální pohazovat v přírodě odpadky. Nevěřím ale tomu, že by lidé odpadky odhazovali úmyslně,“ doplnil Drahný.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který se účastnil úterního představování informační kampaně, uvedl, že znečištěním trpí i další národní parky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zprava ministr životního prostředí Richard Brabec a vládce hor Krakonoš zahájili 16. července 2019 v Praze další část kampaně, která od konce května 2019 poukazuje na alarmující odhazování odpadků po horách.

Národní park Šumava ročně sesbírá zhruba tunu odpadků od dvou milionů návštěvníků. V Národním parku Podyjí zanechá 300 tisíc návštěvníků ročně zhruba dvě tuny odpadků. České Švýcarsko sesbírá po 1,2 milionu návštěvníků 3,5 tuny odpadků ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám