Hlavní obsah

Asie se bouří proti odpadkovému kolonialismu

Novinky, Bohumír Žídek

Stále více asijských států se bouří proti praktikám západních zemí, které vyvážejí odpad do Asie. O to více odpadků však míří do těch asijských států, které se těmto praktikám zatím nepostavily. Na problém s odpadky na Západní Jávě naposledy upozornila 12letá Indonésanka, která napsala dopis americkému prezidentu Donaldu Trumpovi. Informoval o tom deník Jakarta Post.

Foto: Profimedia.cz

Odpadky v turistickém ráji na indonéském ostrově Bali

Článek

„Proč neustále vyvážíte svůj odpad do mé země? Proč se o svůj odpad nepostaráte sami? Řeky v Indonésii jsou v tuto chvíli velmi špinavé a smradlavé,“ píše dvanáctiletá Aeshnina Azzahra Trumpovi.

Dopis americkému konzulovi v Indonésii předala organizace Brantas River Coalition (Bracsip). Podle organizace jen v roce 2018 Spojené státy do Indonésie vyvezly 150 186 tun použitého papíru. To je šestkrát více než v roce 2017.

Vedle papíru se do Asie vyváží i velké množství plastového, ale i elektronického odpadu. Ještě v roce 2012 zhruba padesát procent světového odpadu proudilo do Číny. Ta se však v loňském roce této praktice postavila a zakázala dovoz plastového a dalšího odpadu.

Západní země proto hledají další místa, kam by mohly posílat odpadky. Kromě Indonésie jde například o Thajsko, Malajsii nebo Filipíny. Právě filipínský prezident Rodrigo Duterte se však v květnu proti tomuto trendu ohradil.

Filipíny Kanadě vrátily 1500 tun odpadu

Kanada do Filipín v letech 2013 a 2014 vyvezla 69 kontejnerů s 1500 tunami odpadu. Duterte podle serveru deníku The Guardian Ottawě vzkázal, že s ní přeruší diplomatické styky, pokud si tento odpad nevezme zpátky.

Duterte dokonce řekl, že pokud Kanada nebude jednat rychle, Filipíny odpad vyvezou a vypustí do kanadských vod. Filipíny nakonec podle agentury Reuters na přelomu května a června tento odpad poslaly do přístavu v kanadském Vancouveru.

Malajsie, Thajsko a Vietnam v reakci na aktuální vývoj letos schválily novou legislativu, jež má zamezit dalšímu dovozu odpadu do jejich přístavů.

Od 80. let se hovoří o odpadkovém kolonialismu

Ačkoliv se problému dostává větší pozornosti především v poslední době, hovoří se o něm již zhruba čtyři desetiletí. V 80. letech se také v této souvislosti začalo hovořit o takzvaném „odpadkovém kolonialismu“, uvedl server The Diplomat.

Rozvíjející se země, do kterých západní státy začaly svůj odpad vyvážet, přitom často postrádaly a do dnešních dnů postrádají technologie, aby ho dokázaly adekvátně skladovat nebo zpracovat.

V roce 1989 také v reakci na tento problém vznikla takzvaná Basilejská úmluva, která omezuje pohyb nebezpečných odpadů přes hranice. Spojené státy, které s dohodou souhlasily, ji po celá desetiletí nebyly schopné ratifikovat. Řada dalších zemí pak pravidla, k nimž se zavázaly, obchází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám