Hlavní obsah

Šerpové uklízeli Everest. Dolů snesli 11 tun odpadků a čtyři mrtvoly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina nepálských šerpů strávila několik minulých týdnů uklízením oblasti kolem nejvyšší hory světa Mount Everest. Z oblastí nad základním táborem, který leží ve výšce 5300 metrů nad mořem, snesla speciální úklidová výprava 11 tun nejrůznějších odpadků starých až desítky let a také čtyři mrtvoly. Ani jedna z těchto obětí hor zatím nebyla identifikována a není ani známo, kdy zemřely.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šerpové uklízeli Mount EverestVideo: AP/Reuters

 
Článek

Tým složený z šerpů strávil několik týdnů sbíráním obalů jídla, plechovek, lahví a prázdných kyslíkových lahví. Podle členů expedice po horolezcích, kteří se každý rok houfně snaží dostat na vrchol nejvyšší hory světa (8850 metrů nad mořem), zůstává na svazích i množství exkrementů, potrhaných stanů, lan i polámaných žebříků.

Tyto odpadky i těla některých z přibližně tří set lidí, kteří během let při výpravě k pokoření Mount Everestu zemřeli, zakrývá během zimy vrstva sněhu. Objevují se vždy až v létě, když sníh roztaje.

Foto: Rizza Alee, ČTK/AP

Zástup horolezců, kteří chtějí zdolat Mount Everest. Snímek je z 22. května.

Přibližně pět tun odpadu dvacetičlenné družstvo Šerpů sebralo během dubna a května v různých táborech nad základním táborem. Dalších šest tun posbíral v níže položených oblastech, sdělil novinářům Dandu Raj Ghimire z nepálského ministerstva turistiky.

Letos v květnu zahynulo na Mount Everestu během deseti dnů jedenáct horolezců; devět na nepálské straně hory a dva na tibetské. Poslední obětí se stal 27. května 62letý Američan. Před ním přišel o život další Američan, čtyři Indové, Rakušan, Nepálec, Brit a dva Irové.

Na horu míří v této sezóně obrovské množství lidí. Svět obletěly záběry front turistů, kteří čekají na výstup. Odborníci kritizují, že mnozí z nich nemají ani potřebné zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám