Hlavní obsah

Úmorné tropy končí, ochladí se o deset stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek července je v českých zemích nejteplejší od roku 1905. Po tropické noci však postupně přijde ochlazení na běžné letní teploty. V pondělí odpoledne hrozí silné bouřky, teploty spadnou o deset stupňů a zbytek týdne už nebude tropický. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.7.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Ještě v neděli byla v Praze průměrná denní teplota naměřená za 24 hodin celkem 30,6 stupně Celsia, což je 12 stupňů nad normálem,” upozornila Honsová. Noc na pondělí pak byla tropická, například na Milešovce naměřili v šest hodin ráno 23,6 stupně.

V pondělí pak bude slunečno a jasno, během odpoledne bude přibývat oblačnosti s deštěm a bouřkami. Odpolední teplotní maxima dosáhnou 33 až 37 stupňů, na jihu Moravy až 38 stupňů.

Na Karlovarsku a Ústecku se už dopoledne mohou objevit bouřky, ve zbytku republiky až odpoledne. Na východě mohou být doprovázeny i krupobitím, nárazovými větry o rychlosti až 90 km/h. Napršet by mohlo až 40 mm srážek.

V platnosti je výstraha meteorologů právě před silnými bouřkami.

Ve druhé polovině noci na úterý se do Česka začne nasouvat oblast vysokého tlaku vzduchu, která s sebou přinese příjemné ochlazení. Přes den bude jasno až polojasno, na jihu Čech a Vysočině až oblačno, místy s přeháňkami. Ranní minima se budou pohybovat v rozmezí 18 až 14 stupňů, odpoledne pak teploměry ukážou 22 až 26 stupňů, na jihu Moravy až 28.

Středa bude krásně letní s jasnou oblohou. Během chladnějšího rána se teplotní minima dostanou na 12 až 8 stupňů Celsia, odpolední maxima na 20 až 24 stupňů.

Podobné počasí bude panovat i ve čtvrtek. Ráno bude ještě chladnější, teploty spadnou na 11 až 7 stupňů. Odpoledne bude opět jasno s teplotami 21 až 25 stupňů.

Na prodloužený víkend se začne oteplovat. Pátek bude jasný až polojasný, teploměry ránou ukážou 14 až 10 stupňů. Odpolední maxima vystoupají na 24 až 28 stupňů Celsia.

Od soboty se pak při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle vyskytnout dešťové přeháňky nebo bouřky. Ranní sobotní teploty se budou pohybovat v rozmezí 13 až 9 stupňů, odpolední pak 24 až 28 stupňů.

V neděli bude oblačnosti a srážek přibývat. Ráno bude o něco teplejší, 16 až 12 stupňů. Odpoledne teploměry ukážou 23 až 27 stupňů Celsia.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“

:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.

:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.

:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.

:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.

:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.

:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.

:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.

:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.

:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.

:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.

:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám