Hlavní obsah

Grilování bez vlastního roštu? V Praze to možné je, podívejte se kde

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Grilovat se dá i bez vlastního grilu, a to na osmi místech v Praze. Stačí si tak jen donést vlastní potraviny a palivo. Většina grilů a ohnišť se nachází v pražských parcích, například u Chodovské tvrze, v Hostivaři nebo v parku Parukářka na Praze 3.

Grilování bez vlastního grilu? V Praze je to možné. Podívejte se kdeVideo: Novinky

 
Článek

„Na Praze 3 máme čtyři grily. Tři z nich, ty jsou litinové, se nachází na Parukářce, čtvrtý s kamennou podezdívkou je v parku Židovské pece,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. Provozní doba je od 8 do 20 hodin.

Grily jsou k zapůjčení zdarma. „Lidé si musí jen donést dřevěné uhlí nebo brikety. Je nepřípustné, aby spalovali větve z parku,“ řekla Luňáčková. Po použití musí oheň uhasit a vrátit gril do původního stavu. To ale nikdo nekontroluje, takže záleží na člověku, v jakém stavu po použití gril zanechá. Stává se proto, že zařízení bývají dost znečištěné.

Možnost půjčení lidé hojně využívají. „Nedoporučujeme ale jejich užívání v horkém počasí nebo když je příliš větrno,“ uvedla Luňáčková.

Velký gril na Chodově

U Chodovské tvrze pak mohou lidé grilovat na roštu širokém osmdesát centimetrů. Ke grilu je připevněný pohrabáč na úpravu uhlí a boční stolek, který slouží k odkládání surovin a marinád.

Foto: Novinky

Grilovací místa

Na grilu je možné spalovat pouze dřevo, dřevěné uhlí a brikety, a to bez použití jakýchkoli podpůrných látek. Gril je přístupný každý den od 8 do 22 hodin.

Praha 11 se tím snaží o přeměnu zanedbávaných veřejných prostranství. „Toto grilovací místo je ideálním prostorem pro sousedská setkání, rodinné oslavy i posezení s přáteli,“ řekl již dříve bývalý starosta Prahy 11 Petr Jirava.

Hostivařská ohniště

V Hostivařském parku se blízko lanového centra nacházejí tři ohniště s posezením a dřevěným přístřeškem. Spalovat se v nich může pouze suché dřevo a klestí. V Hostivaři je možné grilovat do 11. hodin večer.

V teplých letních dnech se dá pak schovat v lese, který ohniště obklopuje. Vykoupat se zájemci mohou ve vodní nádrži Hostivař. Ta je od grilovacích spotů vzdálená jen několik metrů.

Zabudované grily jsou také Na Košíku v ulici Chudenická a v Židovských pecích, ohniště pak v Ďáblickém lese, v areálu zdraví Motol, nebo na vyhlídce v Kunratickém lese. Vlastní gril si lidé mohou donést do Stromovky, na Petřín, na Vítkov nebo do Obory Hvězda. Tam jsou pro ně vyhrazená místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám