Hlavní obsah

Štěch nevyloučil, že vyvolá v ČSSD hlasování o odchodu z vlády

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsednictvo ČSSD by v pátek odpoledne mohlo hlasovat i o odchodu z vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) nevyloučil, že takové hlasování na jednání širšího vedení strany vyvolá. Zároveň se však domnívá, že šéf strany a vicepremiér vlády Jan Hamáček má se svým názorem ve vládě zůstat většinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Milan Štěch (ČSSD)

Článek

„To vám neřeknu, nevím,“ řekl Právu Štěch na otázku, zda bude chtít vyvolat hlasování o odchodu ČSSD z vlády.

Zdůraznil, že sám patřil mezi odpůrce vstupu do vlády s ČSSD. Na jednání prý nepřichází s žádnými očekáváními, situace uvnitř strany jej ale znepokojuje.

S podobným názorem dorazil na jednání špiček strany šéf klubu senátorů ČSSD Petr Vícha.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Petr Vícha přichází na jednání grémia ČSSD, které jednalo o vstupu do vlády s ANO.

„My jsme do té vlády nechtěli jít a neměli jít už tehdy. Poté, co jsme do té vlády vstoupili, je to obtížnější rozhodování,“ řekl novinářům. Dodal, že sám žádné hlasování na předsednictvu vyvolávat nechce. Přišel si spíš poslechnout, co řekne k situaci uvnitř strany vedení.

Hamáček při příchodu zopakoval, že je pro setrvání ve vládě. První místopředseda ČSSD Roman Onderka Právu své stanovisko k případnému hlasování o odchodu z Babišova kabinetu sdělit odmítl. „To vám řeknu, až o tom budeme hlasovat,“ řekl Právu Onderka. „Soc. dem. je demokratickou stranou, návrhy mohou padat jakékoliv,“ poznamenal.

O vládě i Altnerovi

Ve středu, kdy se má konat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, budou podle Onderky poslanci ČSSD kabinet podporovat. „Pokud jsou ministři za soc. dem. v této vládě, tak nemůžeme hlasovat pro nedůvěru této vládě. To bych považoval za schizofrenní. Já si myslím, že tam bude aktivní hlasování soc. dem. poslanců proti nedůvěře,“ uvedl Onderka.

Podle Onderky bude předsednictvo strany jednat o spolupráci ČSSD a ANO nebo o strategii ČSSD pro volby do krajských zastupitelstev. Na pořad jednání přijde zřejmě i kauza Lidového domu, která se vrátila po rozhodnutí Nejvyššího soudu opět na začátek a v níž žádají dědici po právníkovi Zdeňku Altnerovi po soc. dem. 338 milionů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Roman Onderka

Většina členů vedení neočekává na jednání předsednictva žádné velké drama. „Je možné, že někteří budou proti tomu, abychom setrvali ve vládě. Nicméně se domnívám, že převáží názor ve vládě zůstat,“ řekl tento týden na tiskové konferenci šéf klubu poslanců Jan Chvojka.

Reklama

Výběr článků

Načítám