Hlavní obsah

Maláčová: Nemáme miliardy na sociální služby. Ale už víme, jak je rozdat

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v úterý uvedla, že její resort již má harmonogram na postup posílání peněz za sociální služby. Problém je však v tom, že zatím nemá ony potřebné dvě miliardy korun. Z jaké kapitoly a z jakého resortu je vzít, vláda zatím neví.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo a Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD, vlevo)

Článek

„Mám harmonogram a máme předběžnou dohodu na finančních prostředcích. Co se týká zdrojů a konkrétní částky, tak to představím v následujících dnech. Kdybych na to ty finance měla, tak už je to dávno,“ uvedla v úterý ve Sněmovně ministryně Maláčová. Dodala, že ji čeká schůzka s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a předsedkyní Asociace krajů ČR Janou Mračkovou (ANO).

Celou věc by chtěla buď příští, nebo přespříští pondělí předložit na vládu. Pokud by vše šlo podle naplánovaného harmonogramu, kraje by peníze dostaly 5. srpna. Kdy se peníze dostanou ke zřizovatelům, pak už podle Maláčové záleží na krajích.

Krajům nyní chybí dvě miliardy korun. Na to, aby je vláda okamžitě poslala, apelovali minulý týden i poslanci ve Sněmovně a shodly se na tom všechny politické strany.

„Jakmile vyřešíme financování na tento rok, tak chci představit novelu zákona, která by měla zajistit financování na další rok,“ prohlásila Maláčová. Současné podfinancování je způsobené špatným sestavením rozpočtu z minulého roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám