Hlavní obsah

IT na ministerstvu práce dělají lidé bez bezpečnostní prověrky

Právo, Jan Martinek

Informační technologie a zakázky s nimi spojené jsou dlouhodobou Achillovou patou ministerstva práce a sociálních věcí. Už rok a půl se nedaří najít náměstka, který by nad sekcí IT a ekonomiky bděl. Navíc to vypadá, že ostře sledovaný sektor IT mají kontrolovat lidé, kteří nedisponují bezpečnostní prověrkou nezbytnou k nakládání s utajovanými informacemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

Sekce informačních technologií a ekonomiky sloučila ministryně Jaroslava Němcová v první vládě Andreje Babiše, která nedostala důvěru Sněmovny. MPSV už několikrát vypsalo výběrové řízení na náměstka, který by sekci řídil, ale ani tak se šéfa doposud vybrat nepodařilo. A to i přesto, že z podmínek nutných k úspěchu v řízení vypadla nutnost mít prověrku, což kritizují jak opoziční Piráti, tak i někteří zaměstnanci ministerstva. Prověrku totiž nemá ani současná ředitelka strategického odboru IT Lenka Bočková.

„Dojde tak k tomu, že ani nová ředitelka odboru IT, ani nový náměstek sekce ekonomické a IT vzešlý z výběrového řízení nemají prověrku. Jedinou osobou, která se může seznamovat s utajovanými informacemi, je ministryně Maláčová, která bude moci situaci řešit jen s řadovými úředníky a podřízené nebude moci vlastně ani informovat,“ řekl Právu zdroj z MPSV, který nechtěl být jmenován.

Piráti to vidí jako problém

Předseda sněmovního podvýboru pro IT a dávkové systémy Pirát Lukáš Kolářík Právu řekl, že situaci na MPSV považuje za vážný problém.

„Všichni předchozí ředitelé IT odboru prověrku měli, mají komunikovat s tajnými službami. Je skutečně problém, když člověk bez prověrky šéfuje pozici, kde se řeší bezpečnostní infrastruktura státu,“ řekl Právu Kolářík. „Na obsazení pozice náměstka pro řízení sekce ekonomické a IT bylo vyhlášeno několik kol výběrového řízení. Aktuálně je realizováno další kolo výběrového řízení na obsazení této pozice,“ řekla Právu vedoucí tiskového odboru MPSV Barbara Eckhardová.

„V přehledu míst a funkcí dle zákona, u nichž je vyžadován přístup k utajované informaci, je k danému služebnímu místu tato podmínka stanovena,“ podotkla. V seznamu podmínek na oznámení výběrového řízení, které má Právo k dispozici, tato podmínka ale chybí: žadatel pouze musí být svéprávný, bezúhonný a mít čisté lustrační osvědčení.

Rozdělit obě sekce

Podle Koláříka je prapůvod problému ve sloučení sekcí IT a ekonomiky, ke kterému došlo za Němcové. „Není legrace najít někoho, kdo rozumí jak informačním technologiím, tak rozpočtu,“ řekl Právu Kolářík.

Nástupce Němcové Petr Krčál (ČSSD) chtěl obě sekce zase rozdělit a vrátit se ke stavu, který naposledy fungoval za ministryně Michaely Marksové (ČSSD). K tomu ale nedošlo, Krčál rezignoval loni v červenci poté, co se objevilo podezření, že opsal bakalářskou práci.

Současná ministryně Jana Maláčová se k rozdělení obou sekcí zatím nechystá. „Paní ministryně momentálně pracuje na personální stabilizaci sekce a úspěšném dokončení výběrového řízení,“ uvedla pro Právo Eckhardová.

Reklama

Výběr článků

Načítám