Hlavní obsah

Zemřel bývalý předseda Židovské obce Brno Pavel Fried

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve věku 88 let zemřel v neděli bývalý předseda Židovské obce Brno Pavel Fried. Jako dítě prošel ghettem v Terezíně, kde zemřely tisíce lidí. Část jeho rodiny zahynula v plynových komorách v Osvětimi.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Bývalý předseda Židovské obce Brno Pavel Fried

Článek

„Zemřel po kratší těžké nemoci,” uvedl bez podrobností současný předseda obce Jáchym Kanarek.

Fried se narodil 13. června 1930 v Třebíči v rodině obchodníka. V roce 1942 byl deportován do Terezína, kde strávil tři roky. Fried a jeho rodiče válku přežili, jeho starší sestra s manželem a další příbuzní zahynuli v Osvětimi.

Po válce Fried studoval v Brně a našel si tam i práci. Byl několik let v představenstvu brněnské židovské obce a osm let jejím předsedou. Fried se stal také čestným občanem města Třebíče, zastupitelé tím ocenili jeho úsilí věnované obnově a zachování židovských tradic.

Friedovy zásluhy z posledních let připomněl bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan (Žít Brno). „Poznal jsem ho v roce 2015, který jsme nazvali Rokem smíření a jehož hlavním bodem bylo vyjádření lítosti nad divokým odsunem německy mluvících Brňáků po druhé světové válce v rámci takzvaného Pochodu smrti. Stál za tímto naším usmiřujícím gestem a hájil ho,“ uvedl Hollan.

Podle něj byl Fried velkým člověkem. „Šířil poselství odporu proti nenávisti a poselství tolerance až do svých posledních dnů. Jeho vnitřní síla byla mimořádná a o jeho odkaz je potřeba s úctou pečovat,“ dodal Hollan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám