Hlavní obsah

Nemyslím si, že je Šmarda dobrý kandidát, řekl Babiš po schůzce s Hamáčkem

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně krátce mluvil s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem kvůli situaci na ministerstvu kultury. Babiš Hamáčka ubezpečil, že navrhne prezidentovi odvolání Antonína Staňka a za nového šéfa resortu navrhne místopředsedu soc. dem. Michala Šmardu, i když k němu má výhrady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Šmarda

Článek

„Ptal jsem se ho (Hamáčka - pozn. red.), jestli skutečně trvá na nominaci pana Šmardy. Ubezpečil mě, že je to nejlepší kandidát, kterého má soc. dem. k dispozici. Beru to na vědomí, je to jejich odpovědnost, kdo bude na ministerstvu kultury,“ řekl novinářům Babiš.

Se Šmardou se má potkat v pátek ráno. Během pátku také zřejmě odešle na Hrad návrh na odvolání Staňka a jmenování Šmardy. „Očekávám, že po té schůzce pan premiér vyhoví mé žádosti a pošle panu prezidentovi žádost o odvolání pana ministra Staňka a návrh na jmenování pana Šmardy ministrem kultury,“ uvedl Hamáček.

„Udělám to, i když říkám, že nevím, jestli je to dobrá nominace. Určitě by byl lepší na ministerstvu pro místní rozvoj. Sociální demokracie má pocit, že je to dobrý kandidát na ministra kultury, já si to nemyslím,“ zhodnotil Babiš.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr kultury Antonín Staněk

Hamáček ale trvá na tom, že Šmarda je dobrým adeptem. Ministr je podle něj politická funkce a ČSSD prý potřebuje někoho, kdo bude nejen obhajovat zájmy resortu, ale také vysvětlovat politiku sociální demokracie ve vládě. „Michal Šmarda jako zkušený komunální politik a místopředseda strany je člověk, který to zcela jistě zvládne,” konstatoval Hamáček.

Na kritiku, kterou Babiš řekl směrem ke Šmardovi, Hamáček odvětil: „Dohodli jsme se ve vládě, že si nebudeme vzájemně kádrovat kandidáty na ministry. Také bych mohl sáhodlouze vyprávět o tom, co si myslím o nominantech ANO, a nedělám to, protože respektuji právo koaličního partnera si vybrat, kdo bude ministrem za danou stranu. To samé očekávám od hnutí ANO.”

Babiš neposlechne Zemana

Premiér tak zřejmě nevyhoví návrhu prezidenta Miloše Zemana, který odmítl Staňkovu demisi. Prezident napsal Babišovi dopis, ve kterém předsedovi vlády doporučil, aby v případě Staňkova odvolání počkal na výsledky vyšetření trestního oznámení, které Staněk podal.

„To bychom museli čekat, nevím, jak dlouho bude policie čekat. Názor na pana Staňka je různorodý,“ komentoval to ve čtvrtek Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám