Hlavní obsah

Zase porušuje ústavní zvyklosti, zlobí se opozice na Zemana kvůli šachům se Staňkem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman podle opozice opět porušuje ústavní zvyklosti, když odmítá přijmout demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Podle některých Zeman předvádí jen další mocenský tah.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Neodvoláním ministra Staňka prezident Zeman opět porušuje ústavní zvyklosti a očividně se revanšuje za odvolání ředitele Národní galerie,“ napsal na Twitteru šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Prezidentovo nepřijetí demise ministra Staňka je splátkou za jeho postup s ředitelem Národní galerie Fajtem. Tuto splátku ale bohužel zaplatí celá česká kultura, pokud zůstane jejím ministrem, neboť Antonín Staněk není schopen řešit hlavní problémy resortu,“ uvedl šéf sněmovního podvýboru pro kulturu Martin Baxa (ODS).

Je známo, že Fajt má s prezidentem dlouhodobě napjaté vztahy a spekulovalo se o tom, že právě díky jeho odvolání z postu šéfa NG prezident ministra kultury ve funkci podrží. Staněk Fajtovo odvolání zdůvodnil špatným hospodařením.

Teď záleží na Babišovi

Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana nyní záleží čistě na postupu premiéra Andreje Babiše (ANO). „Pokud na demisi premiér trvá, tak prezident demisi přijmout musí. A to, že se jedná o další mocenský tah prezidenta Zemana, o tom jistě není pochyb,“ míní Rakušan.

Prezident podle ústavy nemusí povinně ministra odvolat na základě jeho vlastní rezignace. Musí tak ale učinit v případě, že by odvolání ministra navrhl přímo premiér.

Premiér Babiš už ale avizoval, že pokud bude prezident váhat, Staňkovo odvolání navrhne. Zeman už ale napsal Babišovi dopis, ve kterém navrhuje další postup.

Bartoš: Zeman si vodí premiéra i Hamáčka

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Novinkám řekl, že takový krok od prezidenta Zemana všichni očekávali. „Musím říci, že sociální demokracii tím moc nepomáhá. Navíc nahrává komunistům, kteří již chvíli do médií tvrdí, jak prezidenta přesvědčí,” konstatoval Bartoš.

„Nicméně se premiér Babiš vyjádřil, že návrh na odvolání ministra Staňka prezidentovi Zemanovi předloží. Evidentně si ve vládní koalici příliš nerozumí, prezident Zeman si to užívá a pana Babiše i Hamáčka si vodí,” dodal lídr Pirátů.

„Přeji české kultuře, aby nový ministr zvládl svůj úřad lépe než jeho předchůdce a lépe, než ústavní činitelé zvládají jeho odchod,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala.

Staňka by měl v čele resortu kultury navrhnout místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, uvedl šéf partaje Jan Hamáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám