Hlavní obsah

Hamáček hájí hlasování ČSSD o Ondráčkově cestě: Máme 250 bodů, tohle není zásadní

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Úterní hlasování ve Sněmovně o cestě komunisty Zdeňka Ondráčka na Donbas nepovažuje předseda ČSSD Jan Hamáček za zásadní. To, že se pět poslanců ČSSD odmítlo od cesty distancovat, není podle Hamáčka nic proti ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD). Ten cestu již dříve odsoudil a po hlasování řekl, že své kolegy ze sociální demokracie nechápe.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček po znovuzvolení předsedou ČSSD

Článek

„Není to o podpoře pana ministra. Je to o tom, zda se má Sněmovna, když má na programu 250 bodů, čtyři hodiny zabývat něčím, co už bylo jasně odsouzeno. Pan ministr má moji plnou podporu. Hlasováním jsme cestu rozhodně nepodpořili,” řekl Novinkám ve středu předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Nepovažuji to za zásadní, protože o české zahraniční politice rozhoduje vláda a ministr cestu již odsoudil,” dodal Hamáček.

Návrh na to, aby se Sněmovna od Ondráčkovy cesty distancovala, podal na úterní schůzi šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. O jediný hlas neprošel.

Běhounek: Petříček nám nic neřekl

Hlasování se kromě Hamáčka z ČSSD zdržel i místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel, poslankyně Kateřina Valachová nebo poslanec a současný hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. Podle něj ministr Petříček poslancům před hlasováním nic nedoporučil.

„Jak jsem hlasoval, je moje věc. Ministr předtím mlčel a nic neřekl a teď nás solí,” reagoval v kuloárech Sněmovny poslanec Jiří Běhounek.

Poslankyně Kateřina Valachová doplnila, že se nezdržela při hlasování o cestě, ale pouze při zařazení bodu na program. „Nikoho jsem přes palubu nehodila. Respektuji stanoviska zahraničního výboru i ministerstva zahraničí. S panem ministrem si to jistě vysvětlím,” uvedla Novinkám.

Foldyna: Nechci lustrovat dovolené

Od cesty se úplně odmítl distancovat poslanec Jaroslav Foldyna. „Byl jsem poměrně překvapen, kolik lidí se zdrželo. Pan Ondráček ale řekl, že to byla jeho soukromá cesta, a já odmítám, aby byl parlament zatahován do soukromých záležitostí. To bychom mohli začít lustrovat, kde všichni byli na dovolené,” reagoval Foldyna.

Ondráček byl ale v samozvané Doněcké lidové republice přijat jako oficiální česká delegace včetně poct a české hymny. Česká republika přitom samostatnost separatistické republiky neuznává.

Na dotaz, proč poslanci ČSSD nepodpořili ministra Petříčka, který měl s cestou problém, uvedl, že on má také s ministrem problém. „Mám taky problém s panem ministrem Petříčkem, ale nijak to nekomunikuji,” dodal Foldyna s tím, že on by ale na cestu na Donbas nejel. „Na tuto trachtaci bych nejel. Je třeba to vyřešit politicky a mít jednotnou koncepci,” doplnil.

Ministr po úterním hlasování uvedl, že hlasování poslanců za ČSSD nechápe, snad právě s výjimkou Foldyny. „Netěší mě to a kolegy nechápu, tedy asi s výjimkou pana Foldyny, se kterým se názorově rozcházíme,“ reagoval pro Novinky Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám