Hlavní obsah

Poslanci ANO, ČSSD a KSČM se odmítli distancovat od cesty Ondráčka do Doněcku

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ANO, sociálních demokratů a komunistů se zastali Zdeňka Ondráčka (KSČM), když se odmítli distancovat od jeho cesty do neuznané separatistické Doněcké lidové republiky (DNR). Ondráček tvrdí, že se jednalo o soukromou cestu, nicméně tam byl přijat s oficiálními poctami i s českou hymnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Ondráček na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Česká republika existenci Doněcké lidové republiky neuznává, Ondráček tak jde proti oficiální politice vlády. Jeho cestu a „oficiální“ přijetí už dříve odsoudil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na úterní schůzi Sněmovny navrhl, aby se dolní komora od Ondráčkovy cesty distancovala. Jeho návrh o jediný hlas neprošel. Poslanci vládních ANO a ČSSD se totiž většinou zdrželi a komunisté hlasovali proti.

„Navrhl jsem Sněmovně, aby se distancovala od návštěvy svého člena, poslance Ondráčka na východě Ukrajiny, kde přijímal pocty oficiální státní návštěvy od neexistujícího státu. Návrh o jediný hlas neprošel. Poslanci ANO, ČSSD a KSČM se distancovat nechtěli. To je také informace,“ komentoval to Kalousek.

Rakušan: ČSSD už fakt vůbec nerozumím

„Chtěli jsme řešit cestu soudruha Ondráčka na Donbas. Aby vysvětlil, proč dělá naší zemi, za zvuku české hymny a pod naší vlajkou, ostudu. Nepodpořilo to ANO, KSČM a ... sociální demokrati. Téhle partaji už fakt vůbec nerozumím,“ zhodnotil hlasování na Twitteru předseda STAN Vít Rakušan.

Šéf komunistů Vojtěch Filip předtím na tiskové konferenci prohlásil, že Sněmovna není oprávněna zakazovat někomu soukromé cesty. Dolní komora má podle něj kontrolovat vládu, ne jednotlivé poslance.

Hlasování si můžete prohlédnout zde.

Výběr článků

Načítám