Hlavní obsah

Nechápu je, snad s výjimkou Foldyny, prohlásil Petříček o vlastních poslancích

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kolegy nechápu. Těmito slovy reagoval šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) na hlasování vlastních sociálnědemokratických poslanců o cestě poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) do neuznané separatistické Doněcké lidové republiky (DNR).

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Článek

Část poslanců ČSSD se totiž odmítla od Ondráčkovy návštěvy Doněcku distancovat. Petříček už dříve cestu odsoudil s tím, že Ondráček dělá Česku ostudu.

„Netěší mě to a kolegy nechápu, tedy asi s výjimkou pana Foldyny, se kterým se názorově rozcházíme,“ reagoval pro Novinky Petříček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD) na snímku s Nočními vlky, kteří v pondělí dorazili do Prahy.

Téma chce otevřít s předsedou poslaneckého klubu soc. dem. Janem Chvojkou. „Tohle vnímám negativně. Většina poslanců sociální demokracie se ale od cesty distancovala stejně jako zahraniční výbor Sněmovny,“ dodal Petříček.

To, aby se Sněmovna distancovala od Ondráčkovy cesty, navrhl na úterní schůzi šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho návrh o jediný hlas neprošel. Poslanci ANO se zdrželi, komunisté hlasovali proti.

Zdrželi se i čtyři poslanci soc. dem., Jaroslav Foldyna dokonce hlasoval proti. Sedm poslanců ČSSD hlasovalo pro to, aby se Sněmovna od cesty distancovala.

Ondráček tvrdí, že se jednalo o soukromou cestu, nicméně tam byl přijat s oficiálními poctami i s českou hymnou.

Česká republika existenci Doněcké lidové republiky neuznává, Ondráček tak jde proti oficiální politice vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám