Hlavní obsah

Soudy budou muset rozhodnout, zda je Vichnarův sportovní komentář umělecký výkon

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkční televizor v restauraci nemusí automaticky znamenat, že její provozovatel musí mít uzavřenou smlouvu s kolektivním správcem a že se bezdůvodně obohacuje, pokud smlouvu nemá. Konstatoval to v úterý Ústavní soud (ÚS), který vyhověl stížnosti provozovatele malé restaurace na Rakovnicku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Po něm se spolek Intergram coby zástupce výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů domáhal zaplacení 9000 korun s úrokem z prodlení kvůli tomu, že se v restauraci nacházela televize a rádio a majitel měl hostům zpřístupňovat vysílání sportovních přenosů České televize. Soudy nakonec majiteli restaurace uložily zaplatit 16 000 korun, kvůli čemuž se obrátil na ÚS.

Ten verdikty zrušil a připomněl, že soudy nezkoumaly, zda skutečně došlo k zásahu do autorských práv správce.

„Není zřejmé, jaký význam měla pro řízení vedlejším účastníkem (spolek Intergram - pozn. aut.) předložená 'smlouva o zastupování práv výkonného umělce' uzavřená s Petrem Vichnarem (televizní sportovní komentátor),” konstatoval senát se soudcem zpravodajem Radovanem Suchánkem.

Soudci připomněli, že uměleckým výkonem podle zákona je kromě výkonu artisty „výkon herce, zpěváka, hudebníka, tanečníka, dirigenta, sbormistra, režiséra nebo jiné osoby, která hraje, zpívá, recituje, předvádí nebo jinak provádí umělecké dílo a výtvory tradiční lidové kultury“.

Soudům ÚS vytkl, že mezi umělecké výkony zařadily i „výkon moderátora či komentátora v rámci sportovního přenosu” a přitom tento svůj postoj nijak nezdůvodnily. Soudy se proto budou muset zabývat otázkou, zda komentátorský výkon Petra Vichnara skutečně spadá pod „umělecký výkon”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám