Hlavní obsah

Daň z tvrdého alkoholu, cigaret i hazardu se zvýší, rozhodla vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spotřební daň z cigaret, tabáku, lihu a hazardních her se zvýší. Na pondělním zasedání o tom rozhodla vláda Andreje Babiše (ANO). V případě tabáku by měla spotřební daň stoupnout příští rok o zhruba deset procent, u tvrdého alkoholu zhruba o 13 procent.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová po pondělním jednání vlády

Článek

„V ČR se spotřebuje 12 litrů čistého lihu na osobu ročně včetně kojenců. To nás řadí na druhé místo na světě. 900 tisíc dospělých spadá do kategorie rizikového pití, 27 tisíc lidí se léčí pro poruchy vyvolané alkoholem. Náklady spojené s léčbou činí ročně asi 60 miliard,“ vyjmenovala Schillerová v rozhovoru pro Novinky důvody, proč zvýšení navrhovala.

Řekla ale také, že Čechům v posledních letech stouply mzdy, a tedy i jejich kupní síla. A spotřební daň na líh se zvyšovala naposledy v roce 2010.

V případě lihu navrhlo ministerstvo financí zvýšení z 57 korun na 64,50 koruny na půllitru 40procentního alkoholu. Spotřební daň z cigaret se má podle návrhu zvýšit z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby. Krabička by tak mohla zdražil až o 13 korun.

Vláda počítá s tím, že změny by měly do státní kasy přinést v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun.

Předloha nyní poputuje do Sněmovny. Opozice v čele s ODS a TOP 09 ale už teď vládu kritizuje, že jí docházejí peníze a zvyšováním daní se je teď snaží získat.

Reklama

Výběr článků

Načítám