Hlavní obsah

Babišova vláda chce zdražit alkohol. Pije se moc a platy prý rychle rostou

Novinky, bož

Rostoucí kupní síla zvyšuje dostupnost zboží a mzdy v Česku od roku 2009 vzrostly o 45 procent. Takto ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pondělí obhajovala záměr zvýšit spotřební daně z lihu a tabáku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Rostoucí kupní síla českých občanů zvyšuje dostupnost zboží a služeb, včetně neřestí,” posteskla si ministryně. „Chci upoutat vaši pozornost na růst průměrné mzdy, který mezi lety 2009 a 2018 činil zhruba 45 procent,” dodala.

„Přitom spotřební daň na líh se zvedla naposledy v roce 2010. My její zvýšení provedeme po deseti letech,” zdůraznila Schillerová. „Když jste jediný, kdo něco může udělat, tak to udělat musíte,” domnívá se.

V případě lihu chce ministerstvo financí zvýšit spotřební daň na půl litru 40procentního alkoholu z 57 korun na 64,50.

U cigaret finance navrhují zvýšit procentní sazbu spotřební daně z 27 na 30 procent a pevnou část pak z 2,63 na 2,93 koruny za kus. Akcie kutnohorského Philipa Morrise reagovaly poklesem o půl procenta.

Před sněmovními volbami v roce 2017 přitom strana premiéra Babiše a ministryně Schillerové slibovala, že daně zvyšovat nebude, „ale naopak je snižovat”.

Z programu ANO pro sněmovní volby 2017
„Za klíčové považujeme předvídatelné a stabilní daňové prostředí. Nebudeme zvyšovat daně, ale naopak je snižovat. U nízko a středně příjmových skupin daně snížíme a u vysokopříjmových skupin daně stabilizujeme a dále nebudeme navyšovat. Vidíme prostor pro snížení sazby DPH, ale důležité je, aby se toto snížení promítlo v cenách pro lidi a nezůstalo v kapsách obchodníků.”
Zdroj: Program hnutí ANO pro volby do Poslanecké sněmovny 2017

Anketa

Souhlasíte se zvýšením spotřební daně na lihoviny a tabák?
Ano
42,6 %
Ne
57,4 %
Celkem hlasovalo 7162 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám