Hlavní obsah

K omluvám poslanců přibyl „dopravní důvod“

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Strašák v podobě ztráty platu za neomluvené absence ve Sněmovně zafungoval. Poslanci se omlouvají častěji a jsou přitom kreativní. K tradičním omluvám, jako je pracovní, rodinný, osobní, zdravotní důvod nebo služební cesta, přibyla novinka. Poslanec Jaroslav Holík (SPD) se minulý pátek omluvil „z dopravních důvodů“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Místopředseda komory za Piráty Vojtěch Pikal, který jeho omluvu přednášel, se za tuto formu postavil. „Měl místenku na vlak a chtěl to stihnout,“ řekl Právu s tím, že Holíkova omluva přišla zhruba dvacet minut před koncem jednání, kdy bylo jasné, že Sněmovna už nebude o ničem závažném rozhodovat.

V únoru schválili poslanci z podnětu Pirátů usnesení, podle kterého organizační výbor, kde jsou zastoupeny všechny frakce, v případě neomluvených absencí může rozhodnout o krácení příjmů poslance.

Poslanec Holík měl místenku na vlak a chtěl to stihnout
Vojtěch Pikal

„Nevšiml jsem si, že by se zvýšila účast, ale poslanci se omlouvají,“ potvrdil Právu předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Právě on s dalšími zástupci klubů se postavil proti tomu, aby výbor zkoumal oprávněnost omluv.

„Zákon hovoří jasně a těžko můžeme zkoumat, co stojí za omluvou z rodinných nebo pracovních důvodů,“ poznamenal šéf Sněmovny.

Podle Pikala se problém s omluvami zahrál trochu do autu, protože nikdo nezkoumá, jak původně žádali piráti, zda je omluva oprávněná, či nikoli. Proto chce tento týden při jednání organizačního výboru znovu probrat, zda dosavadní dvouměsíční praxe vyhovuje, anebo by bylo vhodné zkoumat důvody omluv.

Poslanci se odkazují právě na platový zákon, který hovoří o řádné omluvě, a tudíž stačí zdůvodnění. Jen pro příklad: v dubnu požádala opozice o svolání mimořádné schůze Sněmovny kvůli kritické zprávě NKÚ o hospodaření státu. Seznam omluvených čítal 41 poslanců, tedy pětinu zákonodárců.

Podobná praxe funguje v Senátu roky

Sněmovní organizační výbor dosud nebyl nucen nikomu za neomluvenou absenci zkrátit plat a náhrady. Základní plat poslance bez funkčních příplatků letos činí 82 400 korun a náhrady od 42 700 do 58 000 Kč hrubého měsíčně.

Vondráček připomněl, že Sněmovna nepřímo kopíruje praxi, která funguje v Senátu od roku 2003. Tam o krácení rozhoduje mandátový a imunitní výbor, přičemž za více než patnáct let nikdo nebyl potrestán. Ani třeba známý absentér František Čuba (SPOZ), který se jednání neúčastnil rok a půl, ale vždy byl řádně omluven ze zdravotních důvodů. Nakonec na mandát rezignoval.

Na poslance a senátory se podle platového zákona vztahuje stejné pravidlo jako na zaměstnance, tedy mají čerpat řádnou nemocenskou. Takové případy se ale mezi zákonodárci dají ročně počítat na prstech jedné ruky. Přehled o účasti všech dvou set poslanců na hlasováních při schůzích Sněmovny je jednoznačný.

Vyplývá z něj, že nejčastěji chybí místopředseda zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09), který se v tomto volebním období účastnil 33,7 procenta hlasování. Jeho omluvy jsou povětšinou ze zdravotních důvodů, byl například na operaci srdce.

Mezi nejčastěji omlouvané z pracovních důvodů patří také šéf zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se účastnil 50,8 procenta všech hlasování, nebo lidovec Marian Jurečka (KDU-ČSL) s 61,3 procenta. Sněmovna má ale také rekordmany v účasti na jednáních. Na špičku patří okamurovec Radek Rozvoral s 99,7procentní účastí, pirát Lukáš Bartoň a Miloslav Rozner s 99,5 procenta nebo Marek Novák (ANO) s 99 procenty.

Výběr článků

Načítám