Hlavní obsah

Ode mě ji nedostanete, je pro prezidenta. Benešová nedá z ruky zprávu o trestním stíhání

– Praha
Novinky, zpe

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) odmítla dát z ruky svůj posudek, na jehož základě prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že v České republice si lze objednat trestní stíhání. K zveřejnění její analýzy ji vyzvali Piráti.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

Na analýzu se Benešové během čtvrtečních interpelací ptal šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Ministryně prohlásila, že se nejedná o analýzu, ale o oponentní posudek, který se věnoval probaci, mediaci, vězeňství a byly v něm zmíněny dvě kauzy Beretta a Neograph.

„Vypracovávala jsem ji pro prezidenta republiky, když jsem byla neplacenou poradkyní a netušila, že se stanu ministryní. Ta zpráva není dostupná, pokud bude někdo tuto listinu vyžadovat, musí se obrátit na Kancelář prezidenta republiky,“ řekla Benešová Michálkovi.

Ten jí na to odvětil, že o zveřejnění už žádal, ale jak Hrad, tak ministerstvo spravedlnosti odmítly cokoliv zveřejnit. Požádal Benešovou, jestli mu posudek může ukázat ona.

„Tuto zprávu nelze zveřejnit, je to zpráva určená pro prezidenta, ode mě ji nedostanete,“ odvětila ministryně.

Michálek: Prezident by se takto chovat neměl

Podle Michálka z odpovědi Benešové vyplývá, že zpráva existuje a „prezidentovi lidé ji protiprávně zamlčeli“. Dodal, že fungování státních zastupitelství je věc veřejná. „Nechápu, proč paní ministryně text před občany tají. Vláda a prezident by se měli chovat zodpovědně a transparentně,“ zdůraznil Michálek.

„Takže já si tu analýzu vyžádám znova, prezident by se takto chovat neměl,“ napsal Michálek Novinkám v SMS zprávě.

Z dokumentu kromě prezidenta citoval i premiér Babiš, když Sněmovna vloni v lednu hlasovala o jeho vydání k trestnímu stíhání. Premiér na otázku Novinek, zda má „analýzu“ k dispozici, nereagoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám