Hlavní obsah

Staněk pochybnosti poslanců nerozptýlil. Poškozuje naši kulturu, tepe ministra opozice

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ve čtvrtek ráno vysvětloval poslancům sněmovního podvýboru pro kulturu, proč odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Podvýbor přijal usnesení, že kroky Staňka nepovažuje za adekvátní. Na ministra se sype kritika i z vlastní partaje, užší vedení ČSSD bude Staňka řešit odpoledne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Článek

„Shrnul jsem důvody, které mě vedly k odvolání ředitelů,“ uvedl Staněk po jednání podvýboru.

Řekl, že Národní galerie měla problémy ohledně externích právních smluv. Podle Staňka se vyhazuje šest nebo osm milionů korun úplně zbytečně.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup

Už dříve Staněk odvolání Fajta i Soukupa zdůvodnil konkrétními pochybeními, Fajt si podle ministra například „sám se sebou“ uzavřel smlouvu, díky níž si přivydělal asi milion korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Fajt

Staňkovo vysvětlení ale poslancům nestačilo. Výbor přijal usnesení, ve kterém konstatuje, že má pochybnost o adekvátnosti odvolání ředitelů.

„Pan ministr nerozptýlil moje pochybnosti o oprávněnosti tohoto kroku. Jsem přesvědčen, že to nebylo správné,“ sdělil Novinkám šéf podvýboru Martin Baxa (ODS).

„Já osobně tu pochybnost mám zásadní, hlavně vzhledem k řediteli Soukupovi. Nejen že pan ministr nerozptýlil moje pochybnosti, ale zahalila je ještě větší mlha,“ řekl po jednání Novinkám člen výboru a předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „Poškozuje to naši kulturu v ČR i zahraničí,” dodal k ministrovým krokům Výborný.

Staňkovo rozhodnutí kritizuje i část veřejnosti, petice s více než 6000 signatáři požaduje jeho odchod z ministerstva.

„Považuji tu situaci za velmi vážnou. Pokud se proti ministru kultury postaví velká část kulturní veřejnosti, tak ta situace závažná je. Je zjevné, že pan ministr Staněk nedokázal odpovídajícím způsobem vysvětlit ty kroky,“ komentoval dění šéf ODS Petr Fiala.

Záznam: Briefing ministra kultury Antonína Staňka, o personálních změnách ve vedení Národní Galerie Praha Video: ČTK

Staňkovu hlavu kvůli jeho špatným vztahům se zástupci kulturní scény požaduje i část ČSSD. Užší vedení strany se sejde ve čtvrtek odpoledne. „Staněk ČSSD ve funkci nepomáhá,“ řekl Právu tento týden vysoce postavený člen ČSSD, který si nepřál zveřejnit své jméno.

„Mají právo vyslovit svůj názor. Pokud bych měl být odvolán za to, že chci, aby veřejné prostředky byly vynakládány transparentně, pak si neumím představit fungování této společnosti,“ komentoval to ve čtvrtek Staněk.

Výběr článků

Načítám