Hlavní obsah

Onderka je pro demisi Staňka

Právo, ČTK, kab

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) bude po návratu z Číny vysvětlovat vedení soc. dem. odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Podle prvního místopředsedy Romana Onderky se nezachoval profesionálně a strana by měla zvážit jeho odvolání z kabinetu Andreje Babiše (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Článek

„Poslední kroky, které pan ministr dělá, mi nepřipadají příliš profesionální,“ řekl Onderka v ČT. Reagoval tak na sesazení uměleckých ředitelů, které vyvolalo nevoli osobností české kultury. Ti sepsali petici premiérovi a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD), žádající Staňkovu demisi.

Na otázku, zda by měl být Staněk odvolán, Onderka uvedl, že si ho vedení ČSSD nejdříve vyslechne. „Podle posledních dnů chování pana ministra na resortu kultury bych to velmi vážně zvažoval,“ řekl dále.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Onderka

Šéf ČSSD Hamáček ale pro odvolání Staňka nevidí důvod. „Na grémiu se dotkneme určitě i situace na kultuře, ale pan Staněk své kroky vysvětlil a já to pokládám za dostatečné. Nevidím důvod k dalším krokům,“ řekl Právu Hamáček. Nyní prý očekává, že na post ředitele Národní galerie bude co nejrychleji vypsáno výběrové řízení, které povede mezinárodně respektovaná komise.

„Informoval jsem osobně i poslanecký klub ČSSD, který rovněž mé vysvětlení přijal. Bude-li o vysvětlení stát i politické grémium, rád mu ho také poskytnu,“ uvedl v neděli Staněk.

Babiš se chce sejít se zástupci petice. Na své sociální síti napsal, že ho Staněk ujistil, že měl pro odvolání vážné důvody. Na nového šéfa NG musí být výběrové řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám