Hlavní obsah

V evropských volbách by zvítězilo ANO, další výsledky ovlivní účast voličů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle volebního modelu společnosti Media je favoritem voleb do Evropského parlamentu hnutí ANO. S odstupem následují Piráti a občanští demokraté. Pořadí stran na dalších místech by se mělo odvíjet od volební účasti. Ta při minulých volbách do EP v roce 2014 dosáhla 18,2 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model pro volby do Evropského parlamentu při 15% volební účasti

Článek

Model pracoval s volební účastí v rozmezí 15 až 35 procent. Při nejnižší účasti by se zisk hnutí ANO pohyboval kolem 22 procent, zatímco s rostoucí účastí by rostl až k 25 procentům.

„Klesající účastí by se zvyšoval pravděpodobný zisk ODS (ze 13 na více než 14 procent). Zejména by se ale zvyšoval zisk koalice TOP 09, STAN a Zelených (z hodnot okolo 8 procent na více než 11 procent) a KDU-ČSL (ze 7 procent na více než 9 procent). Tyto strany mají totiž více angažovaných voličů, kteří v malé účasti začínají hrát velkou roli,” uvedla agentura.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model pro volby do Evropského parlamentu při 20% volební účasti

Klesající účast by naopak snížila zisky ČSSD a komunistů.

Agentura zkoumala i volební potenciál stran. Ten ukazuje, kolik by strana získala, pokud by ji volili všichni, kdo ji vážně zvažují a nelze u nich vyloučit účast.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model pro volby do Evropského parlamentu při 25% volební účasti

Potenciál hnutí ANO se pohybuje kolem 35 procent. Piráti by mohli oslovit 27 a ODS 24 procent voličů. „Vysoký volební potenciál (okolo 21 procent) má koalice kolem TOP 09, STAN a Zelených, kterou zvažuje hodně lidí, ale nejsou si jisti. Koalice se tak může dostat k výsledkům okolo 14 procent,” uvedla agentura. Sociální demokraté mají podle ní potenciál 13 a komunisté 11 procent.

Pokud by se lidovcům či SPD podařilo zmobilizovat všechny voliče, mohli by dosáhnout výsledku až 15 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model pro volby do Evropského parlamentu při 30% volební účasti

„Šanci na vstup do europarlamentu mají i Svobodní s potenciálem okolo 8 procent a teoreticky nelze vyloučit ani úspěch Hlasu Pavla Teličky (potenciál okolo 6 procent). V době dotazování se ale pravděpodobný zisk těchto stran pohyboval okolo 3 procent (Svobodní) a pod 2 procenty (Hlas P. Teličky),” uvedl Median.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model pro volby do Evropského parlamentu při 35% volební účasti

„Lze předpokládat, že některé středopravé a liberální strany tento potenciál naplní omezeně, protože lidé zvažují mezi nimi. Ukazuje se ale, že některá z nich může před volbami posílit a teoreticky i útočit na pozici hnutí ANO, které zůstává velkým favoritem voleb,” uzavřela agentura.

Průzkum proběhl od 16. března do 3. května a zapojilo se do něj 2144 respondentů.

Anketa

Chystáte se k volbám do Evropského parlamentu?
Určitě ano
78,4 %
Spíše ano
3,3 %
Spíše ne
2,3 %
Určitě ne
14,9 %
Nevím
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5184 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám