Hlavní obsah

Zeman se přidal k prounijnímu apelu prezidentů, brání integraci a jednotu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman před blížícími se volbami do Evropského parlamentu podpořil proevropskou výzvu hlav států. Ta jednak apeluje na občany, aby se voleb zúčastnili, a zároveň varuje před zpochybňováním dosavadní integrace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

S poukazem na to, že Evropa během 20. století zažila dva válečné konflikty, signatáři připomněli, že mír a svoboda, prosperita a blahobyt nejsou samozřejmé. Evropské společenství podle nich nemá obdoby.

„V posledních měsících, více než kdy jindy, čelí Evropská unie skutečným výzvám. Poprvé od začátku evropské integrace lidé zpochybňují některé integrační kroky, jako například zavedení svobody pohybu nebo vytvoření společných institucí. Poprvé členský stát usiluje o odchod z Unie. Současně však jiní vyzývají k větší integraci v EU nebo v eurozóně či podporují vícerychlostní Evropu,” připomněli signatáři s tím, že jednota je nezbytná, aby EU mohla čelit globálním výzvám.

„Všichni souhlasíme, že evropská integrace a jednota jsou nezbytností a že chceme udržet Evropu v podobě Unie,” uvedli prezidenti Bulharska, České republiky, Německa, Estonska, Irska, Řecka, Francie, Chorvatska, Itálie, Kypru, Lotyšska, Litvy, Maďarska, Malty, Rakouska, Polska, Portugalska, Rumunska, Slovinska, Slovenska a Finska.

Evropská unie má mít společné instituce a být postavena na občanech a členských státech. Zároveň má být schopna reformovat se.

„Evropa je schopna ustát velmi široké spektrum názorů a myšlenek. Rozhodně však nesmíme dopustit návrat Evropy, v níž země již nejsou rovnocennými partnery, nýbrž protivníky,” uvedli prezidenti v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám