Hlavní obsah

Noví poslanci složili slib

Sněmovna je opět kompletní, v úvodu úterního jednání dolní komory složili slib noví poslanci Iva Kalátová (ANO) a Václav Votava (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Bývalá starostka Rotavy na Sokolovsku Kalátová nahradila končícího ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), který se rozhodl odejít i ze Sněmovny.

Někdejší dlouholetý poslanec Votava vystřídal ve Sněmovně bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Chovanec se vzdal mandátu, protože nesouhlasí s angažmá ČSSD ve vládě s ANO.

Kalátová nyní působí v zastupitelstvech Rotavy a Karlovarského kraje. Votava byl poslancem mezi roky 2002 a 2017, od loňska je starostou Stříbra na Tachovsku.

Foto: ČTK

Iva Kalátová

Před složením slibu převzali Kalátová i Votava od předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) osvědčení o zvolení. Změny ve složení dolní komory projednal také mandátový a imunitní výbor.

Chovanec se vzdal mandátu k neděli, Ťok v pondělí. Sněmovnu opustilo v tomto volebním období kromě nich ještě sedm poslanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD Václav Votava

Hned na listopadové ustavující schůzi rezignovali středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její liberecký kolega Martin Půta (STAN) a bývalý senátor Jiří Hlavatý (za ANO). Koncem března se poslaneckého mandátu vzdal někdejší premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V červnu odešel ze Sněmovny bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán a v říjnu bývalý ministr zahraničí Martin Stropnický (oba ANO).

V prosinci zanikl mandát Vladimíru Koníčkovi (KSČM), který se stal členem vedení Nejvyššího kontrolního úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám