Hlavní obsah

Jiří Hlavatý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Jiří Hlavatý je český podnikatel, generální ředitel a majitel textilní společnosti Juta ve Dvoře Králové na Labem. Mezi lety 2014 a 2017 zastupoval funkci senátora, kterou opustil po zisku mandátu v Poslanecké sněmovně, do horní komory se však chtěl vrátit. Podle amerického časopisu Forbes je 36. nejbohatším Čechem s majetkem okolo 6,2 miliardy Kč.

Narodil se 29. července 1948. Studoval strojní inženýrství na Vysoké škole strojní a textilní v Liberci, kde získal titul Inženýr. Po absolvování školy nastoupil v roce 1972 do textilního podniku Juta ve Dvoře Králové nad Labem. V roce 1989 byl zvolen jejím generálním ředitelem.

Na konci devadesátých let privatizovanou společnost s kolegy z managementu odkoupil a od roku 2007 ji celou vlastní. Za své podnikatelské úspěchy se stal Podnikatelem Královéhradeckého kraje za rok 2013 a následně získal také cenu Podnikatel roku. Dne 28. října 2015 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

V roce 2014 kandidoval v Trutnově do Senátu jako nestraník za hnutí ANO. Postoupil do druhého kola, kde s téměř 64 procenty hlasů vyhrál a stal se senátorem. Funkci opustil kvůli zisku mandátu v Poslanecké sněmovně, kam v roce 2017 kandidoval jako nestraník ANO v Královéhradeckém kraji. Získal 4 859 preferenčních hlasů a z osmnáctého místa se tak posunul na místo druhé a byl zvolen poslancem.

Automatickou ztrátou postu senátora však byl zklamán a cítil se podveden. Prý nikdy nechtěl být poslancem. Rozhodl se proto rezignovat na svůj mandát a znovu kandidovat do Senátu. V doplňovacích volbách v lednu 2018 ale ve 2. kole neuspěl a ohlásil odchod z aktivní politiky.

Je ženatý a má jednoho syna.

Články k tématu