Hlavní obsah

Volební právo by měli mít i 16letí, chtějí prosadit Starostové

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nové vedení hnutí STAN nastínilo, co chce do budoucna prosadit. Tématem by měla být změna volebního práva. Podle šéfa Starostů a nezávislých Víta Rakušana by právo volit měli mít i 16letí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volební sněm politického hnutí Starostové a nezávislí

Článek

„V českém volebním systému by měli mít právo volit i šestnáctiletí. Mladá generace se dnes lépe orientuje v záplavě informací,“ prohlásil Rakušan na tiskové konferenci na republikovém sněmu STAN v pražském hotelu Olšanka.

V České republice se může podle zákona volit od 18 let. Věková hranice by se podle Starostů mohla posunout i z toho důvodu, že se snižuje věková hranice trestní odpovědnosti. „Zástupci nejsilnějších politických sil tento nápad neodmítají,“ řekl Rakušan. Nejdříve by to zavedl u komunálních voleb a poté i v dalších volbách.

Stop dotacím pro miliardáře

Starostové představili ještě druhý kontroverzní návrh, aby velké nadnárodní podniky nepobíraly evropské dotace. To by se týkalo i koncernu Agrofert, který spadá pod svěřenský fond premiéra Andreje Babiše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Věslav Michalík, Vít Rakušan a Jan Horník.

„Jakou má logiku to, že se španělský, německý, rakouský daňový poplatník skládá na českého miliardáře? Chceme, aby vláda směřovala tuto podporu na malé a střední podniky,“ nastínil europoslanec Starostů Stanislav Polčák.

Rakušan také uvedl, že se jako nový předseda chce sejít s lídry ostatních politických stran. „Nebudu se scházet s předsedou SPD a KSČM, nevylučuji schůzku s Andrejem Babišem, chci mu představit některé naše návrhy,“ podotkl.

Rakušan dostal od delegátů 93,9 procenta. V čele vystřídal Petra Gazdíka, který z předsednického křesla odešel na vlastní žádost. Gazdík se stal řadovým místopředsedou.

Anketa

Souhlasíte s tím, že by volební právo měli lidé od 16 let?
Ano
7,7 %
Ne
92,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3959 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám