Hlavní obsah

Nespokojení rodiče dosáhli svého. Babiš u rodičovské už otáčí taky

Právo, Novinky, zpe, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koalice by znovu měla projednat růst rodičovské. Nespokojeným rodičům to v pondělí slíbil premiér Andrej Babiš (ANO). Názor změnil po vlně kritiky, kterou vyvolala dohoda ANO a ČSSD zvýšit rodičovskou z 220 na 300 tisíc pouze pro děti narozené od roku 2020.

Foto: Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš a Jana Maláčová

Článek

Vláda by měla o růstu rodičovské rozhodnout do května. Babiš za nejvhodnější návrh považuje, aby se rodičovská od ledna 2020 zvýšila na 300 tisíc korun pro všechny rodiče, kteří budou k tomuto datu čerpat rodičovský příspěvek.

Premiér to uvedl údajně na setkání s Martinem Štrosem, který zastupoval rozčilené rodiče z facebookové skupiny Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek.

„Na dotaz, jaký návrh by premiér za sebe nyní podpořil, tak uvedl, že nejvíce vhodný se mu zdá původnímu návrh ministryně (financí Aleny) Schillerové – navýšení na 300 tisíc pro ty, kteří budou aktivně pobírat rodičovský příspěvek po 1. lednu 2020, tedy i ti, co budou na mateřské a na rodičovskou půjdou poté. Nicméně zváží i další varianty, tato se mu zatím zdá nejlepší,“ informoval na Facebooku Štros.

Premiér mu prý slíbil, že téma otevře na nejbližším jednání vládní koalice. Definitivně jasno by mělo být do konce května.

Vrátíme se k tomu, slibuje premiér

Sám Babiš ale tak sdílný nebyl. Po pondělním jednání tripartity na dotazy novinářů odpovídal vyhýbavě. „Ano, vyslechl jsem si názory rodičů, maminek. K rodičovské se vyjadřovat nebudu, setkáme se a budeme to řešit na koaliční radě,” prohlásil.

Dodal, že rodičovská je součástí rozpočtu, jehož první verzi bude vláda schvalovat do konce května, finální verzi do konce září. „Vyslechl jsem si lidi, kteří podepsali tu petici, ale to bylo spíš, abych získal nějaké informace. V rámci koalice se k tomu vrátíme a budeme to diskutovat,” dodal premiér.

„Budeme to řešit na koaliční radě,” přidala se stručně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ta už minulý týden prohlásila, že se pokusí hnutí ANO přesvědčit, aby byl příspěvek pro děti do čtyř let, jak původně soc. dem. navrhovala.

Nárůst rodičovské jen pro děti, které se narodí po 1. lednu 2020, vyvolalo lavinu kritiky na sociálních sítích. Lidem se nelíbilo, že koalice upřednostnila před rodinami s dětmi důchodce, kterým plánuje přidat od příštího roku 900 korun.

Nemají koncepci, kritizuje TOP 09

Koalici zkritizovala první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vláda podle ní nemá žádnou koncepci.

„Vláda doposud uměla jen rozdávat líbivé, ale zbytné dárečky typu slev na jízdné, místo aby pomohla tam, kde je to potřeba. Až na nátlak veřejnosti a opozice začíná ministryně Maláčová a teď už i premiér otáčet,” podotkla.

Dodala, že kdyby pro vládnoucí strany byli rodiče s dětmi skutečně prioritou, mohli jejich poslanci už v minulém roce podpořit návrh změny rozpočtu, který podala, a který by rodičovský příspěvek zvýšil o 80 tisíc už od července 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám