Hlavní obsah

Předsedu pražské muslimské obce vyloučili

Novinky, kab

Výkonná rada Ústředí muslimských obcí (UMO) v neděli jednohlasně zrušila členství Leonida Kušnarenka v pražské muslimské obci. Kušnarenko rozčilil své kolegy minulý týden svým videem, zveřejněným na internetu, kde všechny české muslimy vyzýval, aby se ozbrojili. Ústředí o jeho vyloučení informovalo v pondělí na Facebooku, Právu to potvrdil také šéf Ústředí muslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi.

Foto: Facebook/Leonid Kushnarenko

Leonid Kušnarenko

Článek

Výkonná rada UMO rozhodla o zrušení Kušnarenkova členství s okamžitou platností: „Tímto zaniká i členství pana Kušnarenka v Muslimské obci v Praze a tedy i jeho funkce ve vedení této obce.”

„Důvodem tohoto usnesení jsou prohlášení a jednání pana Kušnarenka, která vážně poškozují zájmy Ústředí muslimských obci a muslimské komunity v České republice,“ zdůvodnilo Ústředí na Facebooku.

Kušnarenko minulý týden své věřící kolegy rozčilil videem, ve kterém řekl: „Ve světle posledních tragických událostí informuji všechny naše členy, hlavně muže, všechny, kteří mají zájem si udělat zbrojní průkaz, ozbrojit se kvůli ochraně zdraví a majetku. Obraťte se na mě a já vám s tím pomůžu.“

Reagoval tím na útok pravicového teroristy na mešity na Novém Zélandu, kde zavraždil 50 věřících.

Vyjádření předsedy pražské muslimské obce Leonida KushnarenkaVideo: Facebook/Leonid Kushnarenko

Pražští muslimové, jimž Kušnarenko předsedal, na video už minulý týden reagovali zneplatněním jeho volby. Nyní však Kušnarenkovi, který je původem z Ukrajiny, zaniklo i obyčejné členství v muslimské obci v Praze.

Předsedou pražské muslimské obce byl prozatím jmenován dosavadní místopředseda Vladimír Sáňka, informoval Právo Alrawi. Sáňka čelil před pár lety obvinění za údajné šíření radikální islámské knihy, soud jej však zprostil obžaloby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám