Hlavní obsah

Policie začala prověřovat video o ozbrojování muslimů

Právo, mar, kab

Policie začala prověřovat výroky předsedy pražské muslimské obce Leonida Kušnarenka, který na sociální síti v reakci na teroristický útok na mešity na Novém Zélandu zveřejnil video, kde vyzval české muslimy, aby si pro svou obranu udělali zbrojní průkaz a ozbrojili se. Za to schytal kritiku, že situaci u nás zbytečně vyhrocuje.

Vyjádření předsedy pražské muslimské obce Leonida KushnarenkaVideo: Facebook/Leonid Kushnarenko

 
Článek

Samotný Kušnarenko svůj vzkaz stáhnout nehodlá a nevnímá jej nijak kontroverzně. Je prý připraven obhájit se před policií. Nešlo podle něj o útok na většinovou společnost, ale o ochranu před možnou agresí směrovanou proti muslimům.

„Každý má právo na život, na zdraví, a to v rámci sebeobrany, krajní nouze nebo nutné obrany. To je všechno,“ vysvětloval včera Právu. „Nebyla to výzva k ozbrojování,“ dodal.

Právu informace o prověřování případu potvrdil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. „V současné době analyzujeme a vyhodnocujeme informace. Z těchto důvodů zatím nebudeme poskytovat další informace,“ sdělil. Kušnarenko Právu řekl, že ho zatím detektivové nekontaktovali. Případ považuje za interní záležitost muslimů.

Podle předsedy Muslimské obce ČR Muneeba Alrawiho nebyla výzva Kušnarenka vhodná. „V souvislosti s teroristickým útokem na Novém Zélandu se i v ČR zvýšila intenzita protimuslimských názorů včetně schvalování takovýchto útoků na muslimy a možnosti si to vzít jako příklad, jak se vypořádat s muslimy,“ řekl.

Také Kušnarenkův osobní profil na sociální síti zaplavily zejména nesouhlasné komentáře. A to i od lidí, kteří se označují jako muslimové. „Díky, že se snažíte muslimům ještě víc zkomplikovat situaci. Od té doby, co jsem o vás slyšela, tak děláte všechno a říkáte všechno možné proti muslimům,“ uvedla jedna z diskutujících.

Pnutí v komunitě

Kušnarenko muslimské komunitě nepomohl ani podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše. První reakce totiž vyvolaly negativní komentáře ze strany většinové společnosti.

„Zatím si nemyslím, že to bude mít bezprostřední dopady, více rizikové by bylo, kdyby skutečně začaly kolem mešit chodit ozbrojené muslimské hlídky,“ sdělil Právu Mareš. „Je třeba vidět i dopad na vnitřní pnutí v muslimské komunitě, kde se objevuje napětí mezi některými představiteli původem z arabských zemí a představiteli původem z postsovětského prostoru,“ vysvětlil Mareš.

Kušnarenko působí jako právník. Hájil třeba Samera Shadeha, který čelí obvinění z terorismu. Ten byl ve funkci pražského imáma před Kušnarenkem. Kušnarenko zastupuje muslimy z postsovětských zemí, kdežto šéf muslimských obcí Alrawi ty z arabských zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám