Hlavní obsah

Já bych profesora Fialu ze strany nevyloučil, reagoval Klaus mladší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdybych měl jako předseda ODS za řadového poslance nynějšího šéfa strany Petra Fialu, nikdy bych ho nevylučoval, uvedl Václav Klaus mladší. Reagoval tak na sobotní rozhodnutí špiček ODS o jeho vyloučení ze strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala s Václavem Klausem ml. na archivním snímku

Článek

O vyloučení rozhodla v sobotu výkonná rada ODS. Klaus reagoval, že on by jako šéf „profesora Fialu” coby řadového poslance nikdy nevylučoval. „Nebál bych se, že mě zastíní nebo mi to pokazí nebo že má jiné názory,“ uvedl.

„Toto je zároveň moje poslední poznámka k ODS. Politiku vnímám jako hájení názorů, zastupování občanů. Někdy i odvahu být sám. Nesnáším politiku typu ‚Franta je hloupý nebo arogantní nebo špatný – proto volte mě‘,“ poznamenal.

ODS oznamuje vyloučení Václava Klause mladšího ze stranyVideo: ODS/Twitter

Dodal, že se bude snažit nabízet vize, pozitivní program a že slibuje neměnit své názory, například prý bude vždy hájit suverenitu České republiky.

„Nebudu se k ODS vyjadřovat také z důvodu, že se spoustou členů budu v budoucnosti spolupracovat. Nejenom s těmi, co mě podpořili v posledních dnech,“ napsal.

ODS Klause řešila kvůli výrokům o židovských transportech ve Sněmovně a následnému přirovnání francouzského prezidenta Macrona k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Klaus přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů v úterní debatě při hlasování o GDPR. Předseda strany Petr Fiala se pak za jeho výrok jménem ODS omluvil.

Klaus mladší v Poslanecké sněmovně Video: psp.cz

ODS následně v prohlášení uvedla, že se od jeho slov distancuje a považuje taková slova za nepřijatelná. Vyzvala ho k odchodu, což však Klaus odmítl.

Odůvodnění ODS, proč vyloučila poslance Klause
Václav Klaus mladší svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozuje dobré jméno ODS. Důvodem zrušení jeho členství je dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, jeho veřejné útoky na členy poslaneckého klubu ODS a další kolegy ze strany, podpora protikandidáta nominanta ODS v senátních volbách, či jeho kontroverzní výroky, které jsou v rozporu s programem ODS.Václav Klaus ml. otevřeně podporuje vystoupení ČR z EU, zpochybňuje účast vojáků AČR ve vojenských misích, účastní se akcí pořádaných problematickými organizacemi. Václav Klaus ml. navíc veřejně deklaruje, že v nadcházejících volbách do EP nebude volit kandidátku ODS.
Zdroj: Web ODS

Reklama

Výběr článků

Načítám