Hlavní obsah

Politici jsou masakrem na Zélandu zděšeni, na sítích bublá nenávist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristický útok v mešitách na Novém Zélandu, jehož terčem byli muslimové, české politiky vesměs vyděsil. Internetové diskuse naproti tomu nabízejí často zcela jiný obrázek. Policie už upozornila, že jim bude věnovat zvýšenou pozornost.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Policista v Christchurch

Článek

„Česká republika tento teroristický útok důrazně odsuzuje,“ napsal prezident Miloš Zeman v kondolenci adresované generální guvernérce Nového Zélandu Patse Reddyové.

S kondolencemi se přidali i premiér Andrej Babiš či vicepremiér Jan Hamáček.

Také Tomio Okamura, předseda protiislámsky a antiimigračně laděného hnutí SPD, napsal, že masakr jednoznačně odsuzuje. Zbytek jeho prohlášení se ale nese spíše v protimuslimském duchu.

„Akce bohužel vyvolává reakci,” napsal Okamura s tím, že podle něj tento útok i útoky muslimů „jsou důkazem toho, že sen ‚elit‘ o multikulturní společnosti je nebezpečný a vražedný“.

„Nesnášenlivost i ve volebních kampaních“

Zatímco u politiků převládají slova soustrasti a zděšení, internetové diskuse zavalila vlna nenávisti. „Nebyli to teroristé, ale hrdinové,“ napsal třeba jeden z autorů k chladnokrevné vraždě desítek lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují oběti střelby na Novém ZélanduVideo: Reuters

Podle psychologa Jana Kulhánka z organizace Psychoterapie Anděl nepředstavují lidé, kteří se nenávistně vyjadřují na internetu, nutně nebezpečí.

„Část naší společnosti je xenofobní, nesnášenlivá a na sociálních sítích se chová provokativně a agresivně. Spíš je to ale věc společenské kultury než potenciálního nebezpečí. Kdybychom s těmi lidmi mluvili osobně, většina z nich by se takto nepřijatelně nevyjadřovala,“ řekl Právu Kulhánek.

„Nebezpečná je spíš atmosféra, která tu řadu let podporovala nesnášenlivost vůči cizincům obecně, na které byly postavené například i předvolební kampaně,“ míní psycholog.

Policie nicméně varovala, že bude tyto projevy sledovat a že nebude tolerovat žádné projevy souhlasu s terorismem, extremismem nebo podněcování nenávisti.

Související témata:

Výběr článků

Načítám