Hlavní obsah

V mešitě to vypadalo jako na bitevním poli, všude krev a mrtvá těla

– Christchurch • Aktualizováno

Účastníci páteční modlitby v mešitě na předměstí novozélandského Christchurche Linwoodu popsali páteční útok muže vyzbrojeného poloautomatickou zbraní. V mešitě bylo na sto lidí a útočník zabíjel i seniory a ženy. Úřady potvrdily, že si útok v této mešitě vyžádal osm mrtvých. Celkem policie při obou útocích ve dvou mešitách zatím potvrdila 49 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelbu v mešitách si natáčel útočník na video Video: Reuters

 
Článek

V mešitě byl i 27letý Farhaan Farheez. Serveru Stuff řekl: „Nevěděl jsem, jak zní střelba, a je obvyklé, že když se modlíme, nevěnujeme pozornost okolnímu světu. Střílelo se a lidé se modlili.“

„Kulky dopadaly blízko. Byl jsem u dveří. Bolely mě uši. Viděl jsem pušku ve vstupní chodbě, ale ne obličej. Každý byl vyděšený a pokoušel se zachránit,“ dodal muž, který se na Nový Zéland přistehoval z Fidži v roce 2015.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Policie zablokovala ulici k mešitě v Linwoodu

„Viděl jsem dvě mrtvé ženy a čtyři nebo pět mrtvých mužů - zbytek byl těžce zraněný. Celá mešita byla pokrytá krví a mrtvými těly. Bylo to jako na bojišti,“ připojil Farheez s tím, že právě on zavolal policii.

Foto: Social Media, Reuters

Záběr z videa pořízeného jedním ze střelců v Christchurchi

Podle něj se lidé ukrývali v zadní části mešity pod stoly a na zemi. Viděl

oběti včetně člověka, sedícího u okna, který byl střelen přímo do hlavy, a druhého, který byl zasažen do ruky.

Foto: Reuters

Brenton Tarrant, střelec z novozélandského Christchurche.

„Pracoval jsem na Novém Zélandu tvrdě, ale kvůli čemu? Abych byl zastřelen?“ dodal. „Abych byl upřímný, necítím se tu bezpečně. Nový Zéland měl dobré jméno, ale kvůli tomu, co se teď stalo, se bude celý svět na Nový Zéland dívat jinak. Toto je teroristický čin.“

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Policie asahuje o mešity v Linwoodu

Poté, co muž ukončil masakr v mužské části mešity, zamířil do ženského oddělení. Tam byla i Sabir Hussainová. „Modlily jsme se, když náš imám řekl, že naši bratři byli zastřeleni.“ Hussainová šla do umývárny a viděla z okna mrtvého. Dodala, že se necítila v bezpečí, vyskočila z okna a schovala se za plotem, dokud nepřijela policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují oběti střelby na Novém ZélanduVideo: Reuters

Syen Ahmed e pokusil útočníka popsat. Podle něj přišel do mešity muž v černé motocyklistické přilbě a v maskáčovém oděvu, který nesl něco, o čem si myslel, že je to útočná puška. Začal střílet už u vchodu, popsal serveru Stuff.

Napřed střelil několik starších lidí sedících na židlích: „V zásadě byli všichni zastřeleni.“

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Policejní vozy u mešity v Linwoodu

Domníval se, že bylo zastřeleno nejméně osm lidí včetně nejméně tří žen. Mezi mrtvými byli i dva jeho přátelé. Jeden byl střelen do hlavy. Dodal, že muž něco řval, ale v křiku obětí mu nebylo rozumět.

Ahmed se zachránil, protože jak řekl, „ležel na zemi“ a plazil se pryč.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Policista doprovází muže pryž z mešity v centru novozélandského Christchurche

Střelbu zaznamenali i v nedaleké domácí pekárně. Její majitel Jarryd Dyford-Manson slyšel nějaké bouchání: „Znělo to jako konstrukční kladiva, nikdo si nemyslel, že je to puška.“ Když šel zjistit, co se děje, viděl auto zaparkované u vjezdu do mešity. Z té vyběhl muž, vzal něco ze země, a jal se pronásledovat auto. Něco po něm házel a rozbil mu zadní okno.

Podle posledních údajů, které potvrdila novozélandská policie, útočníci postříleli nejméně 49 lidí. Policie zadržela tři muže a jednu ženu.

Výběr článků

Načítám