Hlavní obsah

Albrightová, Kavan, Schwarzenberg. Osobnosti dostaly medaile za zásluhy o členství v NATO

Osobnosti, které se zasloužily o členství České republiky v NATO a o českou diplomacii, obdrželi nové medaile ministerstva zahraničí. U příležitosti výročí vstupu České republiky do NATO byli oceněni například bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová, někdejší generální tajemník NATO George Robertson nebo bývalí ministři obrany a zahraničí či představitelé české armády. Medaili za zásluhy o diplomacii předal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) 14 lidem.

Záznam: Projev Miloše Zemana a Andreje Babiše na bezpečnostní konferenci ke 20. výročí vstupu České republiky do NATO Video: Novinky

 
Článek

Albrightová stála v době prvního rozšiřování Severoatlantické aliance o země z někdejšího východního bloku v čele americké diplomacie. Pražská rodačka byla silnou zastánkyní přijetí někdejších nepřátel z Varšavské smlouvy do NATO. Při předání poznamenala, že ocenění přebírá s pokorou. Řekla, že úterní výročí dává příležitost oslavovat úspěchy, kterých NATO dosáhlo, ale možnost zároveň si připomenout, že NATO není jen vojenskou, ale i politickou aliancí, která stojí na demokratických principech. Zdůraznila, že NATO musí začínat a končit s ideály, na kterých je postaveno, tedy například snažit se o svět, který řeší konflikty nenásilně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová

Petříček ocenil také dva generální tajemníky aliance George Robertsona a Javiera Solanu, kteří vedli alianci v době přípravy rozšiřování a v době prvních let členství ČR v NATO.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý ministr obrany Vladimír Vetchý (vlevo) převzal ocenění za zásluhy o diplomacii od ministra zahraničí Tomáše Petříčka

Další medaile dostali čeští politici a představitelé armády. Vyznamenáni byli bývalí ministři zahraničí Jaroslav Šedivý, Jan Kavan a Karel Schwarzenberg a ministři obrany Vladimír Vetchý, Alexandr Vondra a Luboš Dobrovský. Medaile dostali také náčelníci generálního štábu Jiří Nekvasil a Jiří Šedivý. In memoriam byl vyznamenán Otto Pick, který byl koncem 90. let prvním náměstkem ministra zahraničí Jana Kavana se zaměřením na začlenění České republiky do NATO.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan (vlevo) převzal ocenění za zásluhy o diplomacii od současného ministra zahraničí Tomáše Petříčka

Medaile byla udělena i někdejšímu českému velvyslanci v USA a předsedovi senátního zahraničního výboru Michaelu Žantovskému a stálému představiteli ČR při NATO v letech 1998 až 2005 Karlu Kovandovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám