Hlavní obsah

Kalamitní stav. Statisíce odběratelů v Česku odřízl vítr od elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ vyhlásila v noci na pondělí kvůli poruchám způsobeným větrem kalamitní stav na celém území. Kolem půlnoci bylo bez proudu přes 320 tisíc odběratelů. Dalších téměř 75 tisíc odběrných míst bez proudu evidovala kolem 6:00 distribuční společnost E.ON. Ta má kalamitní stav vyhlášený v jižních Čechách, na Vysočině a na jižní Moravě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O situaci informovaly mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová a mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Kalamitní stav pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje vyhlásil ČEZ už v neděli večer. O půlnoci firma vyhlásila kalamitu i v dalších sedmi krajích, kde působí.

Kolem půlnoci evidoval ČEZ přes 300 poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny bylo více než 320 tisíc odběrných míst. „Děláme vše pro to, abychom opravili co nejvíce poruch, bohužel situace v terénu a orkán v plné síle nám to nedovoluje,” uvedla Holingerová.

Ještě v pondělí ráno ČEZ Distribuce evidovala 240 tisíc odběrných míst bez proudu a řešila 390 poruch na vedení vysokého napětí. Nejvíc poruch firma řešila v Moravskoslezském kraj.

Ačkoliv se technikům v noci podařilo část odběratelů znovu připojit k vedení, i nadále platí kalamitní stav, který firma vyhlásila v 10 krajích.

Problémy na jihu Čech i Moravy

Kalamitní stav vyhlásila v neděli večer i distribuční společnost E.ON, a to na jihu Čech a na Vysočině. Posléze k nim přibyl i Jihomoravský kraj, kde firma v pondělí ráno evidovala více než 17 000 domácností bez elektřiny.

V jižních Čechách evidoval E.ON v pondělí ráno více než 40 poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny je více než 27 tisíc domácností. „Nejvíce jsou zasaženy Českokrumlovsko a Prachaticko, v obou regionech se počet odběrných míst bez elektřiny blíží k 7000, ” uvedla Slavíková. Problémy jsou ale i na Jindřichohradecku, Českobudějovicku, Táborsku či Písecku.

Nepříznivá je i situace na Vysočině, kde je aktuálně bez elektřiny více než 30 000 odběrných míst. „Nejhorší je situace na Pelhřimovsku, kde je omezeno téměř 14 000 domácností, upřesnila mluvčí společnosti E.ON. Zasaženy jsou ale také Třebíčsko, Žďársko a Jihlavsko.

Kvůli desítkám poruch na rozvodné síti je v Olomouckém kraji bez elektřiny zhruba 28 tisíc odběratelů. Nejvíce škod silný vítr v noci způsobil na Šumpersku, Jesenicku a Olomoucku. Energetici poslali do terénu všechny poruchové čety. „Povolali jsme i subdodavatelské firmy,” řekl v pondělí mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Na Vsetínsku bylo ráno kvůli větru a popadaným stromům bez elektřiny asi 4000 odběrných míst. V dalších částech Zlínského kraje se vyskytují potíže s dodávkami elektrického proudu pouze lokálně

Eberhard

Velmi silný západní vítr do ČR přinesla tlaková níže Eberhard postupující přes Německo a Polsko k východu. Podle Českého hydrometeorlogického ústavu (ČHMÚ) byl na našem území nejsilnější mezi 21:00 až 01:00. I v nižších polohách dosahoval v nárazech rychlosti nejčastěji v intervalu mezi 20 až 30 m/s (110 km/h), v hřebenových polohách hor dokonce 40 až 50 m/s (175 km/h).

Nejsilnější náraz větru naměřili meteorologové na Sněžce, a to 53,6 m/s, tedy téměř 193 km/h.

V průběhu pondělního dne bude vítr postupně zeslabovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám