Hlavní obsah

Faltýnek: Se zástupci Kapsche jsem se potkával

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se v souvislosti s podezřením z ovlivňování tendru na nového dodavatele mýtného systému ve prospěch společnosti Kapsch hájí, že byl členem rady, která se otázkou zabývala, a se zástupci firmy se tak musel potkávat. V pátečním tiskovém prohlášení připustil, že jednal se zástupci Kapsche i antimonopolního úřadu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek vystupuje z vozu po příjezdu ke svému domu v Prostějově, kde 7. března 2019 zasahovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Článek

„V minulém volebním období jsem byl společně s pány Birkem, Švagrem, Kasalem, Čermákem, Volným a Ferancem v dopravní koaliční radě, která se zabývala otázkou výběru mýtného na českých dálnicích a silnicích I. třídy. Řešili jsme rozsah zpoplatnění, ale i další otázky týkající se právě mýta. Z tohoto důvodu je tedy zřejmé, že jsme se setkávali se všemi relevantními subjekty, ale i experty na otázku výběru poplatků za přepravu v rámci české dálniční sítě,” uvedl v prohlášení Faltýnek.

Schůzky se zástupci firem, jako je Kapsch, jsou podle něj legitimní. „Stejně jako jsem se potkával se zástupci Kapsche, tak jsem se scházel i se zástupci Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a dalšími účastníky soutěže, kteří měli zájem na provoz mýta,” doplnil Faltýnek.

Policie Faltýnka sledovala od listopadu 2017

První místopředseda hnutí ANO se dostal do vážného podezření z ovlivňování tendru na nového dodavatele mýtného systému ve prospěch společnosti Kapsch. Ta se snažila o to, aby si udržela tuto státní zakázku, přestože ministerstvo dopravy v srpnu 2017 vybralo po deseti letech jiného dodavatele. Ve hře byly miliardy.

Ve čtvrtek vyšlo najevo, že Faltýnka detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) sledovali už na podzim 2017, stejně jako generálního ředitele české pobočky společnosti Kapsch Karla Feixe (67) či předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje (57). Detektivové zaznamenali dvě schůzky z listopadu 2017 v brněnských hotelích, první s Feixem a o hodinu později s Rafajem. Podle policie se při jednání dohodli, že „Faltýnek zařídí u Rafaje ovlivnění rozhodování ÚOHS ve prospěch společnosti Kapsch“.

„Tendr na provozování mýtného systému od počátku provázela obava, zda společnost Kapsch bude dostatečně součinná při předání a převzetí mýta v případě, že jeho vítězem bude třetí subjekt, což mimo jiné znamená nezavdat společnosti Kapsch ze strany státu jakoukoliv záminku, na základě které by z jejich strany mohlo dojít k obstrukcím. Tato obava trvá i v současnosti,” vysvětluje kontakty s Kapschem Faltýnek.

Žalobce naznačil, že by mohlo přijít stíhání

Policisté ve čtvrtek spustili rozsáhlé domovní prohlídky, sbírali důkazy a zabavovali telefony či počítače. Od rána prohledávali nejen sídlo Kapsche, ale i byt jeho šéfa či brněnské kanceláře ÚOHS. Ráno také přišli k Faltýnkovi domů, do bytu v Praze-Podolí. Odpoledne pak zasahovali v jeho domě v Prostějově, vzali si jeho počítač a telefon.

Nikoho zatím neobvinili, ovšem v policejním dokumentu státní zástupce žádající o povolení k prohlídce naznačil, že to v případě Faltýnka nemusí být konečné. Mohlo by to znamenat žádost Sněmovně o jeho vydání k trestnímu stíhání. Vyplývá to z argumentace žalobce, proč je potřeba neodkladně udělat u Faltýnka domovní prohlídku, i když ho chrání poslanecká imunita.

„Tento úkon vzhledem k nebezpečí zmaření, zničení či ztráty důkazu nesnese z hlediska účelu trestního řízení odkladu na dobu, než bude zahájeno trestní stíhání,“ je uvedeno v textu příkazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám