Hlavní obsah

Vláda chce nechat policisty přivydělat si na vedlejšák. Budou melouchařit, varuje ODS

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci hlasy ANO, ČSSD, KSČM i lidovců v prvním čtení podpořili vládní novelu, podle které by si policisté, hasiči nebo celníci mohli přivydělávat na vedlejší pracovní poměr. ODS návrh kritizuje s tím, že je to cesta k melouchům a že není jasné, co vše budou policisté moci dělat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček ve Sněmovně obhajuje návr zákona, podle kterého by si policisté mohli přivydělávat na vedlejší pracovní poměr.

Článek

Vládní zákon reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část služebního zákona týkající se podnikání příslušníků bezpečnostních sborů. Návrh zákona ve Sněmovně hájil ministr vnitra Jan Hamáček.

Podle něj by se měl týkat policistů, hasičů, celníků, příslušníků Vězeňské služby, členů Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace. Podle dřívějšího ustanovení zákona o služebním poměru nemohli příslušníci sborů provozovat jinou výdělečnou činnost.

Černochová: Policisté bude melouchařit

Návrh ministra vnitra ve Sněmovně kritizovala především poslankyně za ODS Jana Černochová. Ze současného návrhu podle ní není jasné, jaké práce na vedlejší pracovní poměr by tito státní zaměstnanci mohli dělat.

„Ministerstvo vnitra tady motivuje policisty, aby pracovali na vedlejšák a mohli si melouchařit. Chybí tady metodika na to, aby například v Karlových Varech postupovali stejně jak v Brně. A dále i to, jak a kteří služební funkcionáři to budou posuzovat,” řekla na jednání Sněmovny Černochová a navrhla, aby byl zpracován seznam profesí, kterých by se slučitelnost mohla týkat.

To Hamáček odmítl. „Varuji před katalogizací. Byl by to velmi tlustý dokument a nikdo by se v něm nevyznal. Nechme to na ředitelích bezpečnostních sborů,” reagoval ministr vnitra.

Černochová zároveň navrhla, aby byl zákon přepracován podobně, jako funguje zákon u vojáků. Ti podle služebního zákona mohou výjimečně vykonávat výdělečnou činnost se souhlasem výkonného orgánu, pokud tím neovlivní svůj výkon služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám