Hlavní obsah

Ušetřit propuštěním 10 procent zaměstnanců nejde, oponují Schillerové ministři

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hledání úspor v rozpočtu tím, že dojde ke snížení počtu státních zaměstnanců až o 10 procent, je podle většiny ministrů nemožné. Uvedli to před pondělním jednáním vlády. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka by to dokonce vedlo k decimaci resortů. K hledání úspor je před časem vyzvala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš a ministryně financí v demisi Alena Schillerová

Článek

„Probírali jsme na ministerstvu vnitra možnosti úspor, ale rozhodně to není o desetiprocentní decimaci, to tuším ví už i paní ministryně,” řekl novinářům v pondělí při příchodu na vládu ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Hamáček zároveň uvedl, že nárůst zaměstnanců v posledních pěti letech byl především ve školství, a tam není podle něj žádoucí lidi propouštět.

„Systémová úspora je možná někde v řádu tří procent formou slučování oddělení a není to jen redukce od stolu,” dodal. Právě školství by se ale podle Schillerové škrty týkat neměly.

Propustit 10 procent zaměstnanců

K hledání úspor na ministerstvech vyzvala už před časem kolegy ministryně Schillerová. Při debatě o rozpočtu pro rok 2020 navrhla snížit například počet státních zaměstnanců o deset procent. Společně s premiérem by se měli ministři k tomuto tématu sejít příští neděli a měli by hledat úspory nejen v propouštění státních zaměstnanců.

„Příští týden budou schůzky s panem premiérem, s paní ministryní financí. Tam si myslím, že se budeme zpovídat z těch prvních nálezů," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Škrtnout až 10 procent zaměstnanců mu ale přijde nemožné.

„Na mě ta úspora vychází zhruba na 350 lidí, to není málo," doplnil. Podle Brabce jeho resort v posledních letech "nenabubřel".

Vliv na dopravní investice

Razantní snížení počtu zaměstnanců si dovede představit třeba ministr dopravy Dan Ťok, ale negativně by to podle něj ovlivnilo potřebné investice v oblasti dopravy.

„Víme, že bychom si v resortu poradili i s 10 procenty zaměstnanců, na druhou stranu jsme daleko od toho, abychom plnili velká očekávání,” dodal ministr dopravy.

Úspory nejen v personální oblasti podle svých slov už našel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Úspory za rok 2018 už máme třeba v oblasti IT. Jsou to desítky milionů korun na správě různých registrů. V tomto roce jsme například škrtli 54 volných míst a jsme připraveni k dalším,” řekl před pondělním jednáním vlády Vojtěch.

I na ministerstvu práce a sociálních věcí se podle Jany Maláčové podařilo zeštíhlení, zrušila například Fond dalšího vzdělávání.

„To bylo 650 úředníků, ten by měl být kompletně v likvidaci k 30. červnu tohoto roku. Z těch 650 míst si převedeme na MPSV necelých 50," uvedla. Ministryně očekává i úspory v rámci návrhu zákona na revizi sociálních dávek na bydlení, na kterém její resort pracuje. Zároveň dodala, že Schillerová zatím dostatečně nevysvětlila nutnost úspor právě v personální oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám